Miljontals döda spädgrisar (25000 per dag), avklippta svansar, kastrering utan bedövning, suggor i bås utan halm, flockmedicinering med antibiotika och ökad antibiotikaresistens (MRSA). Det var bilder som visades i den danska dokumentären Det stora Svinerige i dansk TV den 23 januari. Det enda positiva man kan säga är att inga grisar i inslaget drevs med elpådrivare. ”En effektivisering som gått amok” säger författaren Kjeld Hansen om att produktiviteten ökat på fel sätt. Stora smågriskullar innebär med nödvändighet högre dödlighet. Är det verkligen rätt väg att till Sverige importera djurmaterial som ökar produktiviteten hos suggorna, kan man fråga sig? Det är förbjudet i EU att kupera grissvansar. Men man kan inte bara sluta kupera svansarna, man måste ändra förutsättningarna d v s ge djuren mer plats och bättre miljö säger också forskaren Lene Juul Pedersen vid Århus universitet, som visar hur mycket halm som verkligen behövs för att grisarna ska må bra (400 g). Det räcker inte med en träbit att tugga på. Nicolaj Nörgaard från Landbrug och Födevarer (danska LRF) anser att svansbitning är ett globalt problem, som är svårlöst. Men varför inte resa till Sverige och se hur det kan gå till. Generellt kan man säga att programmet är en massiv kritik på den intensiva grisproduktionen. Nörgaard blir under programmets gång allt mer pressad av berättigade kritiska frågor. Författaren Kjeld Hansen och bioetikern Mikey Gjerris anser att det behövs en diskussion i samhället kring vilken grisproduktion man vill ha. Nu skryter danska jordbruksministern över att den danska antibiotikaförbrukningen fallit med 11 % mellan 2009 och 2013. Men holländska grisproducenter har lägre antibiotikaförbrukning per gris och spridningen av MRSA från gris till människa har ökat rejält i Danmark(164 fall 2011 och 232 2012). I Danmark går den ekologiska produktionen och konsumtionen som tåget. Är det så konstigt med tanke på hur den konventionella produktionen ser ut?
Är Sverige skräckexemplet? Vi valde vägen salmonellafrihet, djuromsorg, friska djur och imponerande låg antibiotikaförbrukning. Har vi kommit till vägs ände när slakterierna tvingas minska slakten p g a bristande efterfrågan på svensk köttråvara. Är det så, att vi också behöver en samhällsdiskussion kring vilken typ av livsmedel vi ska tillhandahålla till den svenska marknaden. Var står de modiga politikerna och den ansvarsfulla svenska livsmedelsindustrin med sin hållbarhetspolicy? Svensk råvara bör vara en del av hållbarheten. Och tyvärr tror jag att konsumentföreträdarna inte förstått vad som är på spel. Om svenska konsumenter vill ha svenskt griskött, måste man hjälpa till med att se till att uppfödningen finns kvar. Då kan man inte bara acceptera handelns fokusering på pris som konkurrensmedel. Och dagligvaruhandeln har som alltid en nyckelroll, som beställare.
4 kommentarer
Tack! Mycket bra skrivet! Underbart när folk bryr sig och informerar.
Mycket bra sammanfattning av detta komplexa problem. Får man dela detta för att sprida till våra kommunpolitiker och andra beslutsfattare?
Självklart är det viktigt att skapa insikt om den kririska situationen hos så många som mjöjligt, särskilt beslutsfattare
Nu har du kommit till den viktiga frågan som jag undrar över och det är.Vad kostar den svenska modellen?Vem skall betala den svenska modellen?Som det är idag så väljer konsumenterna det billiga danska fläsket i affären och vi bönder får stå för kostnaderna.Det har vi finansierat med att höja lånen på våra gårdar.Den samlade lånebilden har från 2005 tills idag gått upp med många miljarder.2005 låg lånen på 141 miljarder tills dagens 254 miljarder och inte att för glömma att produktionen under den tiden minskat i Sverige.Att nu bankerna nu på många håll satt stopp gör att produktionen kommer att minska ännu mer.Har du räknat på vad alla kontrollerna som grisbönderna fick efter veganernas framfart har kostat i bondeleden med sigillen som ett extra arbete som Lrf la på dessa redan hårt arbetande bönder.Hur skall vi få betalt för dom svenska djurvälfärdskostnaderna?Tycker du att som nu vi bönder skall ta den smällen?