I dagens Svenska Dagblad på Brännpunkt finns Vi Konsumenters debattartikel, där vi tillsamman med fem andra organisationer uppmanar till åtgärder. Artikeln bygger på ett öppet brev som skickats till organisationerna. Här publiceras det öppna brevet till: Svensk Dagligvaruhandel, Svensk besöksnäring, VISITA, Sveriges Kommuner och landsting, SKL, Livsmedelsföretagen, LI och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
Minskad köttkonsumtion – allas ansvar!
Den svenska köttkonsumtionen har ökat. Förutom att konsumtionen bidrar till negativ klimatpåverkan finns hälsoskäl att minska konsumtionen av kött och köttprodukter. Den stora andelen importerat kött bidrar till att klimat – och miljöpåverkan flyttas utanför landets gränser liksom djurskyddsproblem. Detta är i strid mot det i riksdagen beslutade generationsmålet. I färdplanen mot ett samhälle utan klimatpåverkan 2050, som utarbetats av Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket är minskad köttkonsumtion en viktig del. Men valet av kött har stor betydelse från såväl miljö – som djurskyddssynpunkt. Nedanstående organisationer anser att det är hög tid att näringslivets och det offentligas intressenter tar sin del av ansvaret och verkar för ett hållbarare samhälle. Vi förväntar oss att respektive bransch sätter upp konkreta mål för hur man aktivt kan bidra till ett hållbarare samhälle genom minskad köttkonsumtion. Olika köttslag har olika inverkan på klimat, miljö och djurskydd (studera www.kottguiden.se) Vi har listat ett antal konkreta åtgärder som vi anser kan bidra till en minskad köttkonsumtion och som minskar utsläppet av växthusgaser och bidrar till en säkrare och miljö – och djurskyddsanpassad köttproduktion.
Till alla:
• Vägled och ge konsumenter och kunder vegetariska alternativ
• Ersätt inte kött med fisk och stötta konsumenter till ett varierat proteinintag
• Stimulera ekologisk köttproduktion
• Stimulera utvecklingen av certifierat Naturbeteskött
• Stimulera åtgärder som minskar klimatpåverkan
• Ursprungsmärk kött och köttprodukter med fött, uppfött och slaktat
• Friska djur behöver inte antibiotika Stimulera och premiera en sund djurhållning
Till dagligvaruhandeln:
• Avstå från att använda kött och köttprodukter som lockvara
• Använd kommunikationskanaler till kund för att styra konsumtion mot minskad mängd kött och ett varierat proteinintag.
• Saluför inte anonymt kött
• Ge underlag för val av kött – och köttprodukter med bättre märkning och information
• Ställ klimat – miljö och djurskyddskrav på egna märkesvaror EMV-produkter
Till hotell – och restaurangbranschen
• Minska mängden kött i menyerna och portionerna
• Erbjud vegetariska alternativ
• Bidra till att öka kunskapen från råvara till tallrik
• Välj kött utifrån klimat, miljö – och djurskyddskriterier
Till aktörer inom offentliga måltiden
• Erbjud vegetariska alternativ
• Minska mängden kött i menyerna och portionerna
• Välj kött utifrån klimat, miljö – och djurskyddskriterier
• Använd skolmåltiderna som pedagogiskt redskap för att verka för minskad köttkonsumtion
Till livsmedelsföretagen
• Verka för att minska klimatpåverkan i uppfödning och slakt genom att ställa krav på leverantörerna av köttråvara
• Premiera ekologiskt kött
• Välj köttet utifrån miljö – och djurskyddskriterier
• Minska andelen kött i beredda produkter
• Märk och kräv certifiering av Naturbeteskött
Till djuruppfödarna
• Utgå från agroekologiska principer och minska utsläppet av växthusgaser genom effektivisering med beaktande av livsmedelsäkerhet, miljö – och djurskydd
• Satsa på förebyggande hälsovård för friska djur och låg antibiotikaanvändning
• Öka antalet betande djur. Utnyttja naturbetesmarker för bete och certifiera din produktion.
• Minska användningen av foderråvaror med stor klimatpåverkan som sojamjöl från Sydamerika. Satsa på inhemskt proteinfoder.
• Ställ om till ekologisk uppfödning
• Minska klimatpåverkan genom klimatcertifiering
• Öka andelen grovfoder i foderstaten
Vi Konsumenter Sveriges Konsumenter Medveten Konsumtion
Naturskyddsföreningen Världsnaturfonden Djurskyddet Sverige
4 kommentarer
Är detta ett utdrag ur veganernas bibel eller ?Hur ska vi tillsammans motverka sådana utspel från dessa typer
Har du något förslag på hur man ska motverka fakta och en väldigt tydligt målsättning i hela världen d v s att minska vår klimatpåverkan. Mindre men bättre är rubriken – inte nej till att äta kött utan det är frågan vilket kött man ska äta.Jag tror du får det lite jobbigt!
Är det Sverige eller världen ni jobbar för en förändring.
Om det är Sveriges nio miljoner människor som ska förändra livsstil för att rädda världen, då är ni optimistiska.
Om Ni försöker förändra fem miljarder människor i sin livsstil då har ni en övertro på er själva som tyvärr inte är realistisk.
Åk och titta på en autobahn i Tyskland så kanske ni kommer närmare verkligheten i världen.
Kött är gott, ungdomar gillar kött, mera hamburgare åt folket!!! Vi ska öka produktionen inte minska! det skapar jobb på landsbygden! varför alltid jobba mot trender?