”Billigaste matkassen är en återvändsgränd”

Ovanstående kommentar fälldes i veckan på Livsmedelsföretagens evenemang Matdagen i en dialog mellan Mats-Eric Nilsson (känd matjournalist och författare) och Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen. Fokuseringen på pris driver matfrågan åt fel håll. Även jämförpriser bidrar. Vad säger dessa, om man inte tittar på exempelvis köttinnehållet i olika korvar. Man jämför äpplen och päron. ”Underskott av information förrycker marknaden. Hur ska den som gör mat med hög kvalitet kunna motivera att kunna ta mer betalt” sa Mats-Eric. Vi borde reagera när maten är billig! Känner vi igen diskussionen? Det var samma resonemang i Gunnar Brulins (Livsmedelarbetarna) bok för flera år sedan ”Billig mat en dyr affär” eller Daniel Öhmans och Malin Olofssons bok ”Matens pris”. Men i dagsläget känns det som om frågan verkligen fått ett genomslag. Vi måste inse att vi får den mat vi betalar för. Ett verkligt gott tecken i tiden är samarbetet mellan ICA och LRF, med målsättningen att öka tillgången till och kunskapen om svenska livsmedel. Här marknadsförs viktiga mervärden som att svenska kor får komma ut på bete, att svenska grisar har mer utrymme och tillgång till halm och inte minst att antibiotikaförbrukningen till djur är lägst i EU. Nu gäller det verkligen att bönderna inte slänger bort sina konkurrensfördelar. Land Lantbruk har citerat min tweet med anlednig av regionstämman i LRF Väst ”Experimentet” med svenska djurskyddsregler har bidragit till EU:s friskaste djur”.

Häromdagen föreläste jag om svenska mervärden för 75 matombud i PRO. I pausen kom en dam fram till mig och sa: ”Problemet är att maten är alldeles för billig!” Det ni – trägen vinner! Frågan är om PRO kan tänka om i sin prisjakt på livsmedel i butik? Visst ska vi ha en konkurrens inom detaljhandeln, men inte till vilket pris som helst.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.