Mycket om sojamjöl och GMO i veckan

I tisdags ordnade Naturskyddsföreningen ett intressant frukostseminarium kring soja till foder – GMO-fritt eller inte? Är det som att välja mellan pest och kolera? Enligt Christel Cederberg, numera professor på Chalmers, sprutas både GMO-fri och GMO-soja lika mycket – och det är väldigt mycket. Christels personliga reflektion är att det i Brasilien bekämpas överallt, hela tiden, samhällena lever praktiskt taget ”i bekämpningsmedel”. Detta är inte hållbart i längden. En fråga, som jag anser, försvinner i debatten är att sojamjöl också är en riskråvara när det gäller salmonellasmitta. Dessutom saknas den politiska dimensionen, som berör konsumenterna. Ska vi vara beroende av stora kemiföretag för tillgång till utsäde? Och är herbicidresistens och insektsresistens långsiktigt hållbart?

Förra veckan gick 27 företag och organisationer ut och deklarerade att man endast ska använda hållbarhetscertifierad soja. År 2015 ska all soja som säljs eller används vara certifierad enligt RTRS:s (Round Table on Responsible Soy) eller ProTerras principer och kriterier. Certifieringen innebär att en oberoende kontrollant granskar gårdarna som odlar soja mot cirka 100 kriterier, till exempel att nationell lag följs när det gäller miljö, arbetares villkor, att vissa växtskyddsmedel inte används, att arbetare har kunskaper att använda preparaten och att odlingen inte sker på regnskogsmark. Det är kanske ett steg på vägen mot ökad hållbarhet. Men det får inte motverka en allmän strävan efter att ersätta sojamjöl med inhemskt producerade proteinfodermedel. Och glöm inte de syntetiska aminosyrornas potential, något som tyvärr inte kan användas i ekologisk produktion.

GMO-frågan i dagsläget handlar i stort sett endast om sojamjöl som foder. Ska den vara GMO-fri eller inte? Mejerierna har meddelat att man ger upp en gemensam strategi kring GMO. Vad det handlar om är att mjölkdelegation vill undvika att bli anmälda av Konkurrensverket genom att ha en för hela mejeribranschen gemensam policy. Land Lantbruks rubrik: ”Policyn om GMO-fritt foder slopas” kan lätt missuppfattas, vilket också Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen valde att göra när han angrep Jonas Carlberg, LRF Mjölk i radion. Inte oväntat så har samtliga mejeriföreningar deklarerat att man behåller förbudet mot GMO i foder. Sigill Kvalitetsystem har också deklarerat att man kommer behålla GMO-förbudet för standarder som berättigar till märkning med Svenskt Sigill/ IP SIGILL. Nu väntar vi på slakteriernas och fjäderfäbranschens ställningstagande. Onekligen kostar GMO-friheten mer inom dessa produktionsgrenar. En knäckfråga är också vem som ska betala särhållningskostnaden.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.