Matfusk lär vi få leva med

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

KSLA anordnade i veckan ett seminarium kring matfusk, bedrägerier och missförstånd. Matfusk och skandaler är ju sannerligen ingen ny företeelse. Marie-Louise Danielsson-Tham gjorde en svensk tillbakablick och Johan Beck-Friis tog fram några mera aktuella exempel som dioxinskandalen och BSE. Hästköttskandalen har nog inneburit en väckarklocka för många livsmedelsföretag (hoppas jag) och också för oss som konsumenter. Bilden över flödet i kötthandeln, som visades av både Louise Nyholm, Livsmedelsverket och Lena Sparring, ICA är fullkomligt avskräckande. Ett spindelnät av aktörer, slakterier och handlare. Inte för att köttet flyttas, men för att det belyser de enormt långa leverantörskedjorna. Hur klarar man spårbarheten? Det öppnar upp för oseriösa intressen, som kan tjäna pengar på fusk. Den italienska maffian anses vara djupt involverad i hantering av livsmedel i Italien. Lena Sparring berättar att ICA fortfarande lever med köttfärsskandalen, avslöjad av Uppdrag granskning 2007. ICA satsar hårt på certifieringar inom ramen för Food Safety Initiative. Svenska rättsinstanser ger livsmedelsbedrägerier låg prioritet. Dafgårds polisanmälan av sin köttleverantör i samband med hästköttskandalen lades ned. I Holland sitter i alla fall en kötthandlare i fängelse. Paneldeltagarna var överens om att det krävs krafttag d v s sanktioner och skärpning av svenska rättsinstanser för att komma åt matbedrägerier. Vad händer med Eskil Erlandsson uttalande om att det ska svida ordentligt för fuskare? Henrik Ennart, Svenska Dabladet var ganska pessimistisk inför den ökade globala handeln. Riskerna för mer bedrägerier och fusk snarare ökar än minskar om handeln med Kina, USA och Asien ökar. Vi måste ställa krav på livsmedelsföretag och handeln. Ursprungsmärkning kanske inte hjälper mot de som vill fuska, men det ger oss ändå möjlighet att välja bort.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.