Aldrig har antibiotika och djurskydd varit så hett

Vi får väl tacka EU-valet för att grisars välfärd och antibiotikaresistens fått enorm uppmärksamhet. I går fanns Björn Bengtsson, SVA i Aktuellt och talade om antibiotika till djur. Ett viktigt budskap var att försöka hindra att smittan sprider sig till Sverige. I morse var Christina Greko, SVA och infektionsläkaren Björn Olsen på plats och diskuterade MRSA. Dessa är överens om att MRSA sannolikt inte är ett livsmedelssäkerhetsproblem. Frågan ställdes vid båda tillfällena om hur det ser ut i Sverige, när det gäller MRSA. Den var väntad. Vi måste kunna svara på den frågan och den ingår även i SVA:s uppdrag att övervaka resistensutvecklingen. Senaste undersökningen gjordes av Svenska Djurhälsovården 2011/2012. Nu har Svenska Djurhälsovården beslutat att göra en undersökning i höst. Näringen tar ansvar, som Christina Greko framförde i TV. I Norge har man hittat MRSA och har bestämt sig för att försöka utrota smittan. Vi måste hitta en svensk strategi om vi hittar positiva prov. Men det finns ju annan resistens, som kanske är mer oroväckande från livsmedelssäkerhetsynpunkt, ESBL. Björn Olsen pekade med all rätt ut thailändsk kyckling.

MRSA är kanske primärt inte en livsmedelssmitta, men de butiker som bojkottar danskt griskött anger också djurskydd som ett viktigt skäl. Svenska Dagligvaruhandel har kallat in dansk grisindustri och ställt krav på förändringar i dansk grishållning – svansklippning, burhållna suggor och smågrisdödlighet. Att då ställa krav på att sänka svenska djurskyddskrav är verkligen att skjuta sig själv i foten. LRF:s regionförbund i Väst tror tydligen fortfarande att detta löser svensk animalieproduktions problem. Och hur kan tidningen ATL hävda att det inte finns intresse för djurskydd? Man måste inse sambandet mellan djurskydd, djurhälsa och behovet av antibiotika. Friska djur behöver inte antibiotika. Naturskyddsföreningen uttrycker sin oro över grisföretagarnas vilja att försämra djurskydd m m. Man kan undra över att bojkotten i svenska butiker vänder sig mot danskt griskött. I Tyskland används 16 gånger mer antibiotika till djur än i Sverige. Och tyska grisproducenter klipper också av alla grissvansar. Föreningen Vi Konsumenter har lagt in Svenska Djurhälsovårdens fakta kring antibiotika och djurskydd på sin hemsida. Middagsfrid, Kicki Theander har lagt ut alla skäl för att man ska köpa svenskt griskött. Var finns Sveriges Konsumenter? Man var så snabb med att förra året oberättigat hänga ut svensk kycklinguppfödning för fynd av ESBL. Borde man inte reagera på ett mycket större problem med importerat kött?

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.