Att ställa om till ekologiskt

I veckan deltog jag som representant för Vi Konsumenter i Ekoforum. Ekoforum är ett informellt nätverk som nu går i graven och ersätts med den ideella föreningen Organic Sweden. Det är bara att glädja sig åt att man får delta i gravölet. Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat kraftigt och det är klart att här finns en marknadspotential för svenska odlare och djuruppfödare. Den måste man försöka utnyttja, så att vi inte hamnar i en situation där importerade produkter, som inte ens uppfyller svensk lagstiftning, fyller hyllorna i svenska butiker. Bland lokalpolitiker (läs Göteborg) finns en uppfattning om att det är lätt som en plätt att övergå från svensk s k konventionell gris – eller kycklinguppfödning till ekologisk. Ekologisk uppfödning kräver övergångstid och bygger på helt andra förutsättningar än inomhusproduktion. När nu Sigillcertifierade Bjärefågel har gått före och satsar på långsamväxande kyckling, kanske den svenska ekologiska kycklinguppfödningen kan öka med bättre förutsättningar än i dagsläget. Idag fungerar det inte bra. Det är ett stort steg att ställa om till ekologisk grisuppfödning. Man ska ha lämpliga marker och nya moderna funktionella gristallar passar dåligt för grisar i utedrift. En satsning på ekologisk djuruppfödning kanske är en bra utmaning för nystartare, som kan börja från scratch. Vi konsumenter har betonat vidareutveckling av regelutvecklingen för ekologisk produktion. EU-ekologiska regelverket innehåller rena stolligheter (citat KRAV). Personligen tycker jag att man ska tillåta aminosyror i fodret, för att slippa fiskmjöl som foderråvara och minska kväveläckaget. Och så är det marknadsföringen. Det finns inga vetenskapliga bevis för att ekologisk produktion ger mindre klimatpåverkan än bra konventionell (Cederberg och Röös). Man kan heller inte hävda att ekologiskt kött produceras utan antibiotika – speciellt inte om man jämför med svensk djurhållning. Ekologiska djur liksom oekologiska blir sjuka och ska behandlas. Något annat är oacceptabelt. Dessutom är det inga stora skillnader i hälsoläget hos ekologiska djur och svenska.
För övrigt önskar jag en skön midsommar. Njut av ljuset! På midsommardagen vänder det.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.