Vilken livsmedelspolitik vill partierna ha?

Sveriges Konsumenter (SK) har inför riksdagsvalet formulerat 100 ställningstaganden för en starkare konsumentpolitik, som samtliga politiska partier har fått ta ställning till. Föreningen Vi Konsumenter (VK) har under våren gett synpunkter på SK:s förslag till ställningstaganden, framför allt inom området livsmedel, som VK prioriterar och har kompetens inom. Det ska påpekas att VK inte i allt delar SK:s ställningstaganden i enkäten. Inte minst därför är det intressant att studera de politiska partiernas ställningstaganden och speciellt också partiernas kommentarer. Folkpartiet har gett flest kommentarer och Miljöpartiet har också motiverat sina ställningstaganden. Enkäten går att hitta på Sveriges Konsumenters hemsida www.sverigeskonsumenter.se.

Grön gubbe ger samtliga partier för produktion av hälsosam och hållbart producerad mat – vad annars? Folkpartiet markerar dock att regelverk är det viktigaste och inte subventioner till produktionen. Det kanske inte är förvånande med tanke på Fp:s syn på CAP den EU-gemensamma jordbrukspolitiken.
SK vill att ekologisk produktion ska gynnas genom skattedifferentiering. Det stöder bara V och FI. MP menar att det finns bättre sätt att stimulera ekologisk produktion. Sänkt moms är en dyr väg. FP anser att styrmedel i produktionen är mer effektivt och konsumentinformation bör stimulera till medvetna val. I sammanhanget har VK till SK påtalat att dagens ekologiska produktion inte är hållbar. Det krävs åtgärder för bl a fossilt oberoende, minska näringsläckage och klimatåtgärder.

När det gäller åtgärder för att minska köttkonsumtionen är den borgerliga alliansen negativ till styrning av konsumtionen. V, S, MP och FI anser att man bör minska köttkonsumtionen. Det är ju en fråga som Vi Konsumenter drivit sedan 2011. Mindre fast bättre kött! I SVT-utfrågningen sa dock Gustaf Fridolin nej till köttskatt, eftersom denna kan straffa svensk produktion, som produceras på ett bättre sätt än importen (miljö, klimat, djurskydd, salmonella och antibiotika). Är det för övrigt inte dags för Sveriges Konsumenter att också acceptera att fakta talar för svenskproducerade livsmedel. Det verkar ha gått troll i frågan!

Gröna gubbar ger alla partier för minskat matsvinn, konsumentmakt för offentliga måltider och rätten att ställa miljö, etiska, djurskydd – och hälsokrav i upphandlingen. KD säger anmärkningsvärt nog nej till reglering av hälsopåståenden och samhällsinsatser för att främja folkhälsa och minska problem med övervikt. S, KD och M vill inte heller förbjuda reklam för ohälsosam mat och dryck till barn. Alla partier vill ha skärpta regler för antibiotika till djur.
Glädjande nog vill alla partier verka för att minska butiksdöden på mindre orter. Man stöder därmed samhällsstöd för ex post, kassaservice, apoteksombud m m. Alla partier ställer också upp på utökad ursprungsmärkning även på restaurang och i storkök.
En majoritet av partierna tycker att konsumenterna ska ha rätt till information om GMO inklusive GMO i foder. FP instämmer dock inte i SK:s påstående att dagens tillämpning av GMO inte är hållbar.
SK har drivit frågan om statlig livsmedelskontroll. Här är partierna negativa eller tveksamma. MP hänvisar till att den statliga kontrollen inte fungerar väl idag. FP anser inte att tillsynen måste vara statlig för att vara effektiv.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.