Luften gick ur. Visst kan jag förstå att bönderna drar en lättnaden suck när handelsgödselskatten och vägslitageavgiften inte blir av. Jag har så svårt att förstå att man tror att det sker en övergödsling av just konstgödsel som bidrar till näringsläckage till Östersjön. Vad jag vet, har dessutom användningen av konstgödsel inte ökat efter det att skatten togs bort av Alliansen. Och varför är konstgödsel över huvudtaget så farligt?
Men just nu undrar jag mer över vad som händer med alla andra förslag från S och MP-regeringen. Ska landsbygdsdepartementet fortfarande flytta till näringsdepartementet? Kommer Sven-Erik Bucht fortsätta arbetet med en svensk livsmedelsstrategi? Konkurrenskraftutredningen lär fortsätta som planerat. Undrar bara vilken minister som kommer ta emot den? Det har sannolikt ganska stor betydelse. Djurskyddet Sverige har samlat in 20 000 namnunderskrifter för att få en svensk ny djurskyddslag. Man kommer inte att lämna över dessa nu. Man kanske har en annan minister efter mars 2015.
Men Julen kommer, antingen vi vill det eller ej? Och julskinkan! Kommer någon livsmedelskedja med hedern i behåll sälja dansk skinka efter inslaget i konsumentprogrammet i SVT PLUS. Nu vet jag att detta spelades in i våras, så det är möjligt att man kan ursäkta ICA:s färskvaruchef när han hävdade att han sov gott om natten när ICA köpte dansk fläskfile – med antibiotika, men utan svansar jämfört med svensk – utan antibiotika och med svansar. Nu ser det helt annorlunda ut. ICA kommer marknadsföra svensk julskinka med svenska mervärden. Axfoundation (Antonia Axelssons miljöstrategiska stiftelse), Axfood och Martin & Servera har i veckan samlat handeln för att diskutera gemensamma krafttag kring antibiotika och djurskydd (jag deltog i deras projekt fram till i våras). Bo Algers har lanserat ABS-modellen d v s försiktig antibiotikaanvändning, inga burar och ingen stympning. Ska vi slänga ut alla hönsburar eller sluta avhorna kalvar(som också är stympning)? Värt att notera är att den tunga internationella djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming driver en kampanj mot all burhållning. För övrigt kan man läsa att rimmade grissvansar enligt Bengt- Göran Bengtsson, Ginstens slakteri är efterfrågade och goda. Det är väl tur att svenska grisar har svansen kvar fram till slakt.