Algers och Möller – två mycket välförtjänta utmärkelser

Bo Algers, professor vid SLU, har av tidningen Land Lantbruk utnämnts till den person som gjort störst avtryck i Lantbrukssverige. Hans debattartiklar kring grissvansarna och betydelsen av att slå vakt om det svenska djurskyddet för grisar har gett stort avtryck i den politiska debatten och haft påverkan på den svenska handelns ökade preferens för svenskt griskött. Visst har vi varit många som eldat på. Vi var sjutton undertecknare av repliken till DN debatt till Rutegårds och Wierups ifrågasättande av svenskt djurskydd. Men Bosse har envetet och med framgång lyft in handelns svek med att handla olagligt importerat griskött via en mängd olika mediakanaler. Och nu verkar det lossna även på EU-nivå när det gäller kravet på att medlemsländerna ska leva upp till gällande djurskyddsdirektiv för gris. I senaste repliken i Veterinärtidningen tar Bosse upp den angelägna frågan kring ökad kullstorlek hos gris. Detta har debatterats tidigare (även i denna blogg). Är det verkligen ett avelsframsteg med ökad kullstorlek, som LRF hävdar? Det finns ju ett klart samband mellan större smågriskullar och ökad dödlighet. Danmark är ju ett avskräckande exempel, med enligt danskarna själva, världens högsta smågrisdödlighet. Och varför tittar man bara på smågrisdödlighet. Är det inte mer relevant att räkna på antalet slaktgrisar per sugga och år? Det måste vara bättre att ha färre men överlevande och friska grisar.

Christina Möller har välförtjänt utsetts till hedersledamot i Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien, KSLA. Christina har lagt ned mycket av sin tid för KSLA. Hon har varit ordförande i kommittén för mat och folkhälsa i många år och anordnat ett antal spännande seminarier. Menyerna vid högtidsammankomsten och vid andra aktiviteter vid KSLA och i andra sammanhang är också Christinas specialiteter. Hon har ett fantastiskt nätverk och uppdrag i en mängd olika matsammanhang. För mig är Christina sekreterare i föreningen Vi Konsumenter. Full av kreativa och goda idéer. Och alltid glad! Grattis än en gång!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.