Kräv certifierat naturbeteskött i butik och i offentlig upphandling!

Förändringar i landskapet hotar den biologiska mångfalden! Stockholms universitet har nyligen presenterat en studie som visar att hela 96 procent av gräsmarksarealen i Södermanland har försvunnit de senaste 100 åren. Förändringar i landskapet är mer dramatiska än man tidigare trott. Naturbetesmarker är en av våra viktigaste källor till biologisk mångfald. Bete och tramp ger en unik flora och fauna. Naturbeteskött bygger på att betesdriften skall till minst 50 % av tiden ske på naturbetesmarker, ogödslad och oplöjd mark, vilken inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel, som har eller har haft en lång beteskontinuitet och som används till bete.

Men det är praktiskt taget omöjligt att hitta naturbeteskött i min livsmedelsbutik. Om jag vill gynna den biologiska mångfalden och köpa kött från djur som betar naturbetesmarker så kammar jag noll. Ekologiska djur ska beta längre än vad som krävs av konventionella djur, men det sägs inget om vilka marker som har eller ska betats. Kriterier för naturbeteskött hittar man i IP Sigills standard för naturbeteskött. Detta kött är certifierat och märkt med Svenskt Sigill, Naturbeteskött. Dessa kriterier ligger också till grund för f d Miljöstyrningsrådets kriterier för naturbeteskött. ”Hävd av naturbetesmark är viktig för en rik biologisk mångfald och bidrar till att nå miljömålen ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Ett rikt växt- och djurliv”. Långliggande gräsmarker fungerar som kolsänkor vilket är positivt ur ett klimatperspektiv” enligt Miljöstyrningsrådet. ICA har i många är haft ett samarbete med WWF, världsnaturfonden, kring svenskt naturbeteskött. Men hittar jag verkligen detta i ICAs butiker? Och är det i så fall certifierat, så jag vet vilka kriterier som gäller och att dessa är säkrade. Har svenskt naturbeteskött konkurrerats ut av amerikanskt inom ICA Selection? Det finns också en märkning som heter Naturbeteskött, som drivs av föreningen Naturbeteskött. Kött med den märkningen är inte certifierat. Man kan hitta denna på Konsumentverkets hemsida över miljömärken för livsmedel.

Rapporten från Stockholms universitet bekräftar den oro vi alla känner för att svenskt jordbruk backar och vi definitivt inte kan uppfylla svenska miljömål. Men ge åtminstone mig som konsument möjlighet att hjälpa till genom att informera, motivera och erbjuda mig alternativ som medverkar till att bevara vårt vackra och rika svenska landskap. Landskapet är vad du äter. Och så den offentliga upphandlingen. Jag vet att det finns positiva exempel på att kommuner medverkar till att gynna regionalt kött från naturbetesmarker. Men här finns en enorm möjlighet för politiker och upphandlare att stödja svenska miljökvalitetsmål. Detta borde vara en viktig del av den kommande livsmedelsstrategin.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.