En hemsk början på 2015

Som en blixt från en klar himmel, fick jag i onsdags budskapet om att Sten-Olof, Stene, Dimander gått bort. Beskedet kom till mig mitt i KSLA:s högtidssammankomst i Stadshuset. Det var oerhört svårt att fatta. Så bedrövligt – saknaden är jättestor. Stene var sedan flera år chef för Svenska Djurhälsovården och nytillträdd chef Köttföretagens nybildade rådgivningsföretag. Svenska Djurhälsovården tappar sin troligen bästa chef. Stene var en kompetent, engagerad och varm person. Det blir ett stort tomrum inom ett viktigt område – djurens hälsa och välfärd, antibiotikafrågan och svensk djurhållnings överlevnad och konkurrensförmåga. Många har ringt till mig för att berätta. Vi håller samman inom familjen.

Stene kom till LRF 2006. Han tog över smittskydds – och livsmedelssäkerhetsfrågorna, som jag lämnat när jag gick från LRF till Svenskt Sigill i november 2004. Jag hade skött frågorna åt LRF under övergångstiden. Stene, som en som jag tyckte ung person, kom från parasitologen på SVA. Han kastades in i LRF-rollen när Sverige drabbades av sitt första BSE-fall i mars 2006. Han följde med ordförande Lars-Göran Pettersson ut till den drabbade bonden. Stene hade en lantbrukarbakgrund och kände starkt för bönderna. Vi har haft mycket kontakt genom åren. Stene gav mig en hel del specialinformation. Han visste att jag, liksom han, brydde mig i de viktiga värderingsfrågorna. Senast i onsdags hade jag honom som twittermottagare kring frågorna kring antibiotikaresistens. Han fick i alla fall glädja sig åt att MRSA-undersökningen visade att det inte finns någon MRSA hos svenska avelsgrisar. Det var Stene som initierade studien. Det som gladde mig speciellt är att han offrade sin semester för att komma till mina nätverksmöten på Cirkusberget i augusti, där vi möts och diskuterar antibiotikaresistens. Du fattas mig Stene1 Jag kommer sakna dina kloka synpunkter och din varma person. Kunde det inte räcka med att förlora sin närmaste vän hunden?

2 kommentarer

  1. conny waxin
    Publicerad 31 januari, 2015 at 8:56 | Permalink

    Hej,jag är en gammal lagkamrat(hockey östervåla if) till stene.fick höra om de här tragiska me stene i torsdagskväll!jag blev oerhört tagen o chockad ledsen.jag tränar östervåla i dag o i tisdags va ja me för första gången på veteran träning.o träffa gamla lagkamrater.o då pratade vi om stene o undra lite o så.kan inte förstå a de hänt stene va en sån fin människa o renlevnadsmäniska. Oerhört tragiskt o chockande besked vi kommer a ha en liten minnesstund inför en hemmamatch om familj tycker de är ok.han har syster barn i östervålas pojklag idag så han är knyten till föreningen stor sorg o saknad av en oerhört fin människa. Mvh conny:'(

  2. Henrik Dimander
    Publicerad 2 februari, 2015 at 22:47 | Permalink

    Gunnela och Conny.
    Tack för de fina orden om min kära storebror!

    Henrik

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.