Grisdebatt i Gomorron TV 24 februari 2015

Att man av lönsamhetsskäl slår ihjäl spädgrisar i Danmark har fått berättigad uppmärksamhet (se blogg den 6 februari). När man blir tillfrågad om att delta i ett inslag i SVT Gomorron Sverige 06.40 är det ju bäst att förbereda sig. Jag har ju liksom varit med förr. Fast det var många år sedan och det handlade om allt från Belgisk Blå, djurtransporter, smågriskastrering, smittskydd och misshandel av grisar på slakterier. Då representerade jag LRF, och nu var jag noga med att tala om att jag lämnat LRF för 10 år sedan och var i studion på uppdrag av föreningen Vi Konsumenter. Här var mina hållpunkter:
• Vi som konsumenter tillsammans med Djurskyddet tar avstånd från att ha samma regler som EU – sämre djurskydd och högre antibiotikaförbrukning. Detta är jätteviktigt, när Sverige ska forma en livsmedelstrategi, att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inser det

• Att slå ihjäl friska smågrisar av lönsamhetsskäl är etiskt förkastligt och ett systemfel. Det beror på avel för stora smågriskullar. Något som LRF felaktigt kallar ett avelsframsteg.

• Det finns stora skillnader mellan svensk grisuppfödning och huvuddelen av de länder som exporterar till Sverige som Tyskland och Danmark. Antibiotikaanvändningen är ett tydligt exempel

• Svensk grisuppfödning har högt förtroende, som har byggts upp sedan länge. Avvikelser från svensk djurskyddslag riskerar att rasera detta förtroende. Detta har också framförts av grisbönder i ATL den 17 februari. Pilotprojektet är inte utvärderat

• Ursprungsmärkning och marknadsföring av svenska mervärden. Vi ska äta mindre men bättre kött. Svenska konsumenter betalar mer för svenskt kött.

Fick jag med detta under de få minuterna som samtalet pågick mellan programledarna för Gomorron TV och Mats Sjöqvist från SLU:s centrum för djurvälfärd och mig. Ja, till stor del lyckades jag väl ändå förmedla den stora oron, som jag med många andra känner kring vad Konkurrenskraftutredningen ska föreslå och vad som blir resultatet av arbetet med en svensk livsmedelsstrategi.

Pilotstudien – kontrollprogram gris kom inte upp. I media sägs att projektet skulle vara avslutat sista december 2014, men det fortsätter ett bra tag till. Jag förmodar att flera av de ingående besättningarna gärna vill fortsätta, även om programmet inte värderats eller godkänts. Enligt uppgift gäller den etiska prövningen i fem år! Det finns dock mycket kritik på ansökan. Knäckfrågan är utvärderingen. Leif Denneberg överväger icke-svenska utvärderare, eftersom enligt Leif svenska forskare redan dömt ut föreslagna åtgärder i programmet. Ska vi få se utvärderare från Danmark? Hur ska objektiviteten säkras? Och om man nu tillåter några dagars fixering efter grisning? Hur i h-e ska detta kontrolleras? Det var inte så många år sedan jag såg fixerade suggor som väntade på grisning i en svensk smågrisbesättning, även fast detta inte är tillåtet.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.