Bloggare och samhällsdebattör

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

I förra veckan gick SLU ut med pressmedelandet om årets hedersdoktorer. Jag hade i slutet av maj fått ett fantastiskt samtal från Karin Östensson, dekanus för fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Jag blev överväldigad och jublande glad. Motiveringen: ”Du har blivit utnämnd till agronomie hedersdoktor vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjurs-vetenskap, SLU, för ditt enastående arbete och engagemang samt att du är en stor inspirationskälla för både forskare och studenter vid vår fakultet”. Att bli hedersdoktor är ofattbart, fantastiskt uppmuntrande, men också förpliktigande, inte minst med tanke på motiveringen. Nu våndas jag över titel och högtidsföreläsning den 2 oktober.

En informatör på SLU, som ringde mig under Almedalen hade letat upp att jag hade suttit ordförande i EU-kommissionens Standing Group on Animal Welfare. Det var en kort, men spännande upplevelse 1999- 2002. Att i pressmeddelandet bli utnämnd till bloggare och samhällsdebattör gillar jag skarpt. Det väl precis vad jag vill vara, förutom hedersuppdraget att vara ordförande för föreningen Vi Konsumenter. Det enda som brukar imponera på den unga generationen är att jag bloggat sedan 2006. Det är Anna Wahlbergs, då informationsansvarig på Svenskt Sigill, förtjänst. PR-konsulten sa att jag borde starta blogg. Nu är jag uppe i 849 inlägg! Blogg och twitter är fantastiska instrument för att föra debatt och få inspel. Mycket hedrande är att bli rankad bland de 25 viktigaste bloggarna som ger avtryck av tidningen Miljöaktuellt. Med åren har jag vidgat ramarna och engagerat mig i olika aspekter av hållbar produktion och konsumtion. Men utan samarbete med alla fantastiska samarbetspartners hade vi inte lyckats lyfta alla angelägna frågor. Tack Sveriges Konsumenter, Medveten Konsumtion, WWF, Naturskyddsföreningen, World Animal Protection, Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen, Johan Beck-Friis och Bo Algers. Ett speciellt stort tack också till Jenny Lundström och till Helena Röcklinsberg och Margareta Steen, som förslagsställare på SLU. Nu strömmar gratulationerna in. Det värmer så oerhört. Det som gläder mest är kanske ändå Alexander, som stolt son på twitter.

4 kommentarer

 1. Göran
  Publicerad 5 juli, 2015 at 18:56 | Permalink

  Jag kan bara stämma in i kören: Grattis!

 2. Olov Andersson
  Publicerad 7 juli, 2015 at 10:47 | Permalink

  Grattis Gunnela,
  till hedersdoktoratet! Det var fanemej på tiden!!

  Olle

 3. Anna Wahlberg
  Publicerad 2 augusti, 2015 at 7:57 | Permalink

  Tack Gunnela! Det var – och är – ett stort nöje. Kram

 4. Sofia Strandberg
  Publicerad 18 september, 2015 at 11:25 | Permalink

  Jag stämmer också med glädje in i denna kör. Grattis Gunnela!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.