Att grensla ett stort varmt djur

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

På frågan om jag rider, brukar jag svara att jag rider regelbundet en gång per år. I 15 år red jag med mina älskade systerdöttrar Marianne och Caroline veckoturer runt om i Europa – Frankrike, Spanien, Portugal, Sardinien, Wales och Irland. Allt började på Island år 2000. Island är en fantastik upplevelse, men klimatet och maten är väl ingen höjdare. Att stå i hällregn, dricka vatten och äta uppblöta lunchmackor, lockade till att söka sig till värme, vingårdar och god mat. En ridtur i Provence blev därför valet 2001. Nu har jag efter 15 år insett att endagsturer räcker för mig och gärna på islandshäst – mysiga hästar, närmare marken och inte så spralliga. Sist var det på Ringsö i Sörmlands skärgård i början av maj. Varje gång jag kliver upp på en häst efter ett långt uppehåll, fylls jag av samma härliga känsla. Det är fantastiskt att sitta på ett stort och varmt djur, som rör sig under mig.

KSLA ordnade i mitten på maj en spännande exkursion till Strömsholm – ett centrum för hästverksamhet i Sverige tillsamman med Flyinge och Wången. Strömsholm och Flyinge drivs nu i gemensamt bolag. Hästnäringen har samlats i HNS Hästnäringens Nationella Stiftelse, där de flesta hästorganisationer finns samlade. I år ska Jordbruksverket räkna antalet hästar i Sverige. Förra gången 2010 skattades antalet hästar i Sverige till imponerande 360 000. När jag sysslade med utveckling av hästfoder i slutet av 70-talet beräknades det finnas ca 100 000. En formidabel ökning. Man kan fundera över vilka som äger, rider och kör alla dessa hästar. Och har hästarna det bra? Finns kompetens att hålla, träna, utfodra och sköta? Jag har en känsla av att hästägare är som hundägare d v s har massa förutfattade meningar om utfodring och träning – har jag fel? På Strömsholm, detta fantastiska hästcentrum finns hela 260 stycken hästar. Här bedrivs utbildning av hippologer, gymnasieutbildningar, yrkesutbildningar och mycket annat för ca 200 elever. Sommaren 1959 var jag där på sommarkurs och red Prins Gustav – en stor, men inte så vacker fux. Och sadlarna var gamla blytunga arme´sadlar. Tänk att jag nådde upp. Avslutningsvis: Visionen för HNS: Hästen utvecklar och förenar Sverige. Med kunskap och samverkan skapar vi en hållbar svensk hästnäring. Till 2020 vill HNS ha 20 000 fler hästar och 10 000 fler medlemmar. Lycka till!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.