Präst – ett ostvarumärke ägt av Svensk Mjölk AB

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Varför står det inte Präst – en ost gjord på mjölk från svenska kor? Rubrikens text dyker upp som sponsor med ojämna mellanrum på TV. Jag undrar hur detta tolkas? Vem är Svensk Mjölk AB? Förstår man att osten är gjord på svensk mjölk, som kommer från betande svenska kor. Att det finns svenska djurskyddsregler, som ser till att svenska kor har en bra miljö och skötsel, som förebygger problem med kors hälsa och välfärd. Att svenska kor är bland de friskaste i världen. Att Sverige är ett land där alla mjölkkor har rätt till bete sommartid. Att reglerna är unika i EU-sammanhang. Det är dessa unika djurskyddsregler som föreningen Sveriges Mjölkbönder vill avskaffa. För i EU finns inga djurskyddsregler för nötkreatur över 6 månader (kalvar).

Alldeles nyligen drev den internationella djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming, en kampanj mot italiensk parmesanost. Ett avslöjande reportage visade att korna i Italien, som ger oss den goda parmesanen, har ett litet helvete. De får aldrig komma ut på bete. Man såg skitiga, skadade och magra kor i en skitig stallmiljö. Jag skrev under kampanjen.

Det var många år sedan som min kollega på Svensk Mjölk, bad mig skriva en blogg om ursprungsmärkning av ost. Då hade ju kycklingbranschen dragit i gång frivilligt och köttbranschen drivit på för en frivillig sådan. Det fanns bara obligatorisk ursprungsmärkning för nötkött p g a av galna-kosjukan. I flera EU-länder finns ett intresse av att införa obligatorisk ursprungsmärkning på mejeriprodukter. Men Sverige, Sven-Erik Bucht och Livsmedelsverket, SLV, säger nej. Det har SLV alltid gjort när det gäller ursprungsmärkning, trots ett massivt stöd från konsumenterna. Om jag inte missminner mig har Per Bolund och Sven-Erik Bucht skrivit en debattartikel om ursprungsmärkning på krogen och hotat med lagstiftning. Varför är man negativ nu? Den stora ostimporten har sedan länge varit och är ett bekymmer. Eftersom det går tio liter till ett kg ost, är svensk ostkonsumtion en betydande del av självförsörjningen.

Det finns en märkning som heter Kött från Sverige och en som heter Mjölk från Sverige och så har vi den generella märkningen Från Sverige. Jag kanske har fel, men det känns som om ursprungsmärkningen slagit igenom mer på flytande mejeriprodukter än på ost. Det känns fortfarande svårt att välja och hitta svensk ost. Och hur är det, görs kopplingen mellan svenska ostar och kor på bete? Bete är ett starkt mervärde för svenska mjölkprodukter, citat Åsa Domeij, Axfood. Sedan får Sveriges Mjölkbönder och LRF Västra Götaland säga vad man vill. Nu läser jag att Arla ska göra en ordentlig satsning på svensk ost, för att mota importen. Det gläder mig. Se då till att marknadsföra de unika svenska mervärdena.

Jag älskar ost! Livet skulle vara väsentligt mycket tråkigare om jag inte fick njuta av ost till ett gott rödvin. Det är ost-festival på Munchen-bryggeriet i helgen. En man på sjukhem och en magsjuk hund, gör att jag inte får ihop det med att gå dit. Till min glädje har jag sett att det är bara Svensk Ost som gäller – härligt. Och min proffsiga vän Christina Möller provar ostar för fullt.

2 kommentarer

 1. LRF Västra Götaland
  Publicerad 18 februari, 2018 at 17:52 | Permalink

  Trist att du slänger skit på din fd arbetsgivare!

 2. Publicerad 19 februari, 2018 at 5:36 | Permalink

  Ja trist att behöva göra det. Så här läser jag i Land Lantbruk 7, 9 februari: Vad tycker LRF Västra Götaland:: … Konkurrenskraften är viktig och att vi inte får höja lagkraven… Det är tillämpningen som är det stora problemet. Viktigast är en fungerande konkurrenskraft. Vi vill gå mot en harmonisering av EU:s lagkrav där EU behöver höja sina krav. Regionstyrelsen tror inte att konsumenterna vill betala mer för de mervärden som är ett resultat av den svenska lagstiftningen. De mervärdena får de ju ändå – slut citat. Dagligvaruhandeln säger något helt annat. Då ska man komma ihåg att det var LRF Västra Götaland, som i sin motion till LRF-stämman 2014 som talade om att sluta med experimentet svensk djurskyddslagstiftning. Dagen efter ringde en f d kollega och var oerhört uppgiven.

  Yttrande 12 Den svenska djurskyddslagen
  (Västra Götaland 1)
  I debatten deltog Ronny Johansson, LRF Västra Götaland; Mikaela Jardstedt, LRF Västra Götaland; Sofia Hidling, LRF Sydost; Peter Borring, LRF Östergötland; Paul Christensson, LRF Västra Götaland; Anniqa E Nygård, vice ordförande och Hå-kan Nilsson, LRF Jämtland.
  Stämman beslutade:
  att uppdra åt riksförbundsstyrelsen att LRF ska ompröva sitt stöd för den svenska djurskyddslagen, verkligt djurskydd kan inte styras genom att sätta ramar för produktionen, det kan bara ske genom styrning av konsumtionen.

  Ett stämmobeslut som man kan undra över vad man egentligen menar annat än att man vill ha bort lagstiftningen för djurskyddet och låta marknaden styra. Ett ställningstagande, som det inte finns stöd hos hos allmänheten och inte i EU:s djurskyddslagstiftning heller för den delen

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.