Visst har man sina idoler – några exempel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Janne Carlson, SAS-Janne, hade/har en positiv egenskap – han hade en fantastisk förmåga att känna igen och bekräfta. Bosse min man var chefsjurist på SAS under Jannes chefstid på SAS. Det innebar att jag mötte Janne ganska ofta under 80-talet. Därför blir man glad och överraskad när han känner igen och hälsar när vi möts på en restaurang i Stockholm 25 år senare. Jag berättar detta för att hänvisa till en av mina idoler.

Kocken Paul Svensson (uttalas paul inte pål) är en av mina idoler. Han är en superkändis känd från ett otal TV-program och har fått en mängd utmärkelser bl a Årets Kock. Alltid kunnig, alltid engagerad. Två gånger har jag haft förmånen att avnjuta en måltid på Pauls pop-up-restaurang Retaste på Blekingegatan på Söder. Måltider fyllda av häftiga smakupplevelser med spännande rätter gjorda på fullt dugliga råvaror, som sorterats bort från COOP:s och Willys butiker. I veckan träffar jag honom på COOP:s event vid utdelning av Änglamarkspriset. Han blev nominerad, men vinner inte. Det härliga är att trots att vi bara har träffats två gånger får jag en kram och några vänliga ord.

Roger Pettersson, generalsekreterare i World Animal Production. Jag har träffat Roger sedan 90-talet. Då var Roger generalsekreterare respektive ordförande för Djurens Rätt och jag ansvarig för djurskyddsfrågorna på LRF. Vi var sannerligen inte alltid överens. LRF betraktades kanske som ”huvudfiende”. Roger lämnade Djurens Rätt 2010, samtidigt som jag blev utmanövrerad från Djurskyddet Sveriges styrelse. Roger tog tidigt på sig rollen att samla det svenska djurskyddet inklusive Vi Konsumenter. Vi föreslog Roger, som representant för djurskyddet i det nationella rådet för livsmedelsstrategin. Roger har bred kompetens och erfarenhet och hans kloka inlägg väcker respekt. Han har därigenom byggt upp ett stort förtroende i djurskyddsfrågor. Tillsammans hoppas jag vi kan utveckla, inte avveckla det svenska djurskyddet.

Åsa Domeij, miljö- och hållbarhetschef Axfood. Åsa med långt politiskt förflutet inom Miljöpartiet har lyckats få Axfood att ligga i fronten i hållbarhetsfrågorna. Axfood har för tredje gången utarbetat sin version av sin livsmedelstrategi. Det är troligtvis tack vare Åsa som VD Klas Balkow säger: Vi är övertygade om att satsningar på mervärden inom miljö och djuromsorg, förädling och innovation stärker konkurrenskraften. I debatten är Åsa föredömligt tydligt. ”Märkningen ”Från Sverige” har inget värde om inte svensk djurskyddslag ligger högre än EU-lagstiftningen”. Tack för stödet!

Adam Arnesson, ekologisk bonde med får och nytänkande kring baljväxter och havre. En gång i tiden matambassadör för Matlandet Sverige. Vi lärde känna varandra på Twitter och möttes så småningom i Almedalen 2016. Adam har synts och hörts i en mängd offentliga sammanhang i samtal om mat och hållbarhet. Han är en av mina supportrar i djurskyddsfrågor. Han har döpt en av sina fjällkor till Gunnela. ”Bönder som Adam Arnesson, skulle vi ha fler av” sa dekanus för VH-fakulteten vid SLU, Kristina Dahlborn, vid ett KSLA-seminarium kring djurskydd i mars 2016.

Christina Möller, min sekreterare i Vi Konsumenter – hedersledamot och hedersdoktor. Christina finns överallt i sammanhang när det gäller gastronomi, mat, mathantverk, vin, krogar och mattävlingar. Hon känner alla i matbranschen och restaurangvärlden inklusive kungen. I nästan femtio år har hon haft ett finger med i den svenska matgrytan, Hon sitter i fler jurys än man kan räkna och är engagerad som ordförande i Gastronomiska och Måltidsakademiens vänner, ordförande i Gastronomiska Samtal, ledamot i Surströmmingsakademien, preses i Lilla Sällskapet. Korv, surströmming och kålrot. Hur hinner hon? Men det är hennes empati som jag beundrar henne för. Trots alla dessa uppdrag och evenemang tar hon sig tid att höra av sig och bry sig. Tack för det!

Tro nu inte att dessa personer jag valt är de enda som jag ser upp till och vill uttrycka min uppskattning för. Det finns många, många fler, var så säker!

En kommentar

  1. Louise
    Publicerad 17 oktober, 2018 at 6:44 | Permalink

    Vilket bra inlägg Gunnela!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.