Djurskydd på dagordningen tack vare Uppdrag Granskning

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Tack Uppdrag Granskning för att den angelägna frågan kring hur vi hanterar våra djur hamnat på dem mediala agendan. Reportaget från Arla-gården den 29 januari visade en skrämmande bild med magra och skadade kor och en helt oacceptabelt skitig miljö. – hemskt. Det enorma mediadrev som följde visar det, som vi många vet, att engagemanget för djurs välfärd är mycket stort hos svenska medborgare. Jag har länge varnat för att de viktiga frågorna kring antibiotikaresistens och djurvälfärd hamnar i skuggan av den viktiga men allt dominerande klimatfrågan. Nu talar alla om corona-virus. Det ger möjlighet att lyfta antibiotika-frågan, vilket också gjorts i DN och nu sist i Svenska Nyheter i TV. En eloge till Kristoffer Appelqvist som tidigare också lyfte djurskyddsfrågor kring grisslakt.

Hanteringen av bristande djurskydd på mjölkgården i Hälsingland ger upphov till en mängd frågor. Länsstyrelsen hade varit på besök flera gånger. Men de offentliga kvarnarna mal långsamt. Jag har själv suttit i TV för några år sedan och försökt klargöra att en tredjepartscertifiering är ett mycket skarpare instrument för att stänga av produktion som inte fyller lagens krav eller certifieringens tilläggskrav. Uppfyller man inte vissa kritiska punkter så ryker certifikatet d v s möjligheten att leverera om inte rättning sker. Arlas kvalitetsprogram Arlagården är ingen oberoende tredjepartskontroll. Så vitt jag vet använder man rådgivningsföretaget Växa för att följa upp kvalitetsprogrammet. Enligt information i programmet hade Arla stängt av gården tidigare. Var fanns uppföljningen? Inspelningen inne i stallarna ska ha skett i december och dessa bilder går inte att förneka. Vem som har filmat framgår inte. Det verkar som LRF också varit på gården. Det finns väl ett skäl till att djurägaren hänvisar till LRF när Uppdrag Granskning knackar på.

Hanteringen av LRF och Arla i programmet är katastrofalt dåligt!. Man skickar inte fram en presschef LRF! Antingen ordförande eller djuromsorgsansvarig! Var förhoppningen att man skulle kunna mörka och tysta ned frågan, precis som bilderna från svenska grisstallar? LRF skulle tydligt ha deklarerat att detta var oacceptabelt och man skulle jobba för att bli bättre på att hitta gårdar med problem, vilket man nu har gjort. Men hur fungerar krishanteringen på Arla – att överhuvudtaget inte kommentera. Hittills har jag bara sett Arlas otydliga kommentarer på Facebook. Jag blir också påmind om ett tidigare Uppdrag Granskning som granskat Arlas hantering av bonusar, tror jag. Skärpning Arla! Är man stor så måste man vara snäll! Enligt Jordbruksaktuellt har såväl Patrick Hansson, Arla och Palle Borgström kommenterat på Ekogalan den 30 januari.

Man ska inte låta ett beklämmande djurskyddsfall representera en hel näring, men det som har hänt har hänt och bör mana till skärpning. Jag blir verkligen besviken när jag läser en del kommentarer från bönder m fl på Facebook. Man anklagar Uppdrag Granskning att agera på uppdrag av djurskyddsaktivister. När man börjar använda fallet för att belysa böndernas ekonomiska situation och föreslå lättnader i regelverket, tappar man helt förtroende. Djurskydd, som är ett starkt svenskt mervärde, blir inte bättre om man släpper på svenska djurskyddsregler. En särskild uppmaning till Sveriges Mjölkbönder!

2 kommentarer

 1. Eva-Maria Bengtson
  Publicerad 1 februari, 2020 at 17:34 | Permalink

  👍

 2. Lars Svensson
  Publicerad 1 februari, 2020 at 21:15 | Permalink

  Det är verkligen tragiskt när detta händer. På gården har det fattats ledning. Jag har läst kommentarer på FB, jag förstår dom, men ser så mycket okunskap i många kommentarer. De stora förlorarna är övriga Arlas medlemmar och den berörda gården. Välmående kor är en förutsättning för en framgångsrik mjölkproduktion.
  MVH Lars Svensson

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.