”Spik i foten”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Visst minns vi Hasses och Tages fantastiska 88 öres-revy på Skeppet 1970 (finns att hämta på nätet). Där sjöng Hasse den fina kloka visan: ”När man ser på hur barna växer upp och står i, kan man undra om barna nånsin får det som vi, Om det finns jobb, om det finns mat, om det är drägligt där dom bor. Finns det får och kor och vatten och luft? Får dom sola sig gratis? Finns det blommor och blad? Har dom fläsk och potatis? Kan dom ta sig ett bad”. Jag har skrivit om den tidigare och den känns minst lika relevant i dag. Men revyn innehåller också en underbar sketch där Hasse driver med Tage kring Tages fjuttiga personliga bekymmer i ett globalt perspektiv. Tage klagar över att han fått en spik i foten. ”Vadå, spik i foten! Under franska revolutionen högg man huvudet av adelsmännen tjopp, tjopp, tjopp som limpskivor. Dom skulle ha varit djävligt glada om de hade haft en spik i foten”. Hasse skulle mycket väl, som alternativ, ha kunnat jämföra Tages spik i foten med spanska sjukan eller digerdöden, där folk dog i miljoner.

Och så känns det idag. Vad är ett fjuttigt artrosknä mot ett virus som sprider sig över hela världen. Där hundratusentals är smittade och folk också dör (även om dödligheten främst drabbar gamla och människor med nedsatt immunitet). Ett virus, som stänger hela Italien och där börserna rasar. Där folk hamstrar, evenemang ställs in och där sonen tycker att jag ska ta bil istället för att åka kollektivt. Jag tillhör ju riskgruppen med min ålder. Och i ärlighetens namn, så har jag nog tappat lusten att resa utanför Sverige. För två månaders sedan var detta ett helt otänkbart scenario. Man får inte kalla detta en pandemi, men utan tvekan drabbas hela världen och mängder av olika funktioner i samhället. Landets försörjningsförmåga dyker genast upp som aktuellt ämne. Kommer exempelvis Italien klara sin livsmedelsförsörjning?

Vi människor, eller åtminstone vissa, tror att vi kan hitta tekniska lösningar på många av våra problem. Men så uppstår en ny typ av liten organismen, virus, som skakar om hela världen. Vi står inte handfallna, men det finns en ärlighet i redovisningen att våra svenska sjukvårdssystem är så slimmade i dag, att man kommer ha svårt att klara ett större utbrott. Det blir också så uppenbart att globaliseringen med resande kors och tvärs över hela jordklotet innebär att sjukdomar sprids snabbt. Jag har skrivit tidigare om hur antibiotikaresistenta bakterier reser och sprids över världen och exempelvis kommer till Sverige, med människor som vistats på sjukhus i länder med stora resistensproblem ex Grekland eller Indien. Även om Corona är ett virus, får man än så länge vara glad över att vi har antibiotika för att bota följdsjukdomar i corona-virusets spår. Och här finns väl de som tror att nya antibiotika ska vara lösningen på våra antbiotikaresistensproblem.

Jag kan se paralleller till klimatfrågan där det finns teknikoptimister som tror att ny teknik är lösningen på våra enorma koldioxidutsläpp. Och det är svårt att prata klimat i det här läget. Jag känner för EU-kommissionen, som ska få igenom sin New Green Deal och klimatlag. Det gäller för Fridays for future att inte ge upp.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.