Importkontroll av salmonella nödvändig

En eloge till Stockholms miljöförvaltning som idogt letar efter salmonella i importerade livsmedel. Nyligen hittade man salmonella i såväl ett parti vaktel som ett parti kycklingfilé från Argentina. Intyg om salmonellakontroll i exportlandet går inte att lita på.

Sverige har fått slåss hårt i EU för att behålla sina speciella s k tilläggsgarantier, som innebär att importerade livsmedel ska kontrolleras avseende salmonella. Det här med "det fixar sig i köket" är inte enligt svensk modell. Sedan 60-talet har vi i Sverige bekämpat och kontrollerat i alla led, med syfte att konsumenterna aldrig ska nås av smittade livsmedel. Vi letar och bekämpar hos importerade avelsdjur, i foder, under uppfödningen av alla kycklingar och höns, på slakterierna och i styckningsanläggningarna. Svenska livsmedel är praktiskt taget salmonellafria. De 10 – 15 % av salmonellafallen på människa som smittas inom landet har oftast ätit importerade livsmedel. Övriga salmonellafall tar vi med oss från resor i andra länder.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.