I Sverige har vi nolltolerans på salmonella i svenska livsmedel. Vi hävdar med rätt att man kan äta löskokta svenska ägg eftersom de är salmonellafria. I BBC One debatterades i går om importen av ägg till Storbritannien där man upprördes över EUs rapport där 90 % av de spanska äggen hade salmonella, 62 % av de tjeckiska äggen var smittade och 55% av de polska. I England var bara 8% smittade!! Man borde stoppa importen tyckte branschen! Vadå bara 8%?
Skälet till debatten i såväl Danmark som England är sannolikt att EU:s livmedelssäkerhetsmyndighet EFSA, har publicerat sin rapport, som ska diskuteras på ministerrådet på måndag. Jag ringde faktiskt BBC för att tala om att i Sverige har vi nolltolerans när det gäller salmonella i ägg och i andra livsmedel. Vi har också valt en annan strategi d v s vi kontrollerar och bekämpar i alla led. I England hade man en intensiv debatt i mitten av 90-talet kring hög andel salmonella i ägg och också kring multiresistent salmonella. Jordbruksminstern sparkades ut p g a hennes kritik mot engelska ägg. Jag var där med Food from Sweden. Det fanns ett jätteintresse kring svensk livsmedelsäkerhet, antibiotika och djuromsorg. Jag och Marit Paulsen berättade om den svenska modellen i brittisk radio. BBC kom och tittade på svensk gris, kyckling -och äggproduktion. Problemet var att det inte fanns kyckling att exportera i tillräcklig mängd. Grisköttexporten gick bra ett tag.
I England vaccinerar man hönsen mot den salmonella, som just nu är aktuell i ägg, salmonella Enterididis. Det är en nödlösning (bara 8 % salmonella!). Den vaccineringen ger ju ingen säkerhet mot andra salmonellatyper och salmonellan finns kvar i djurens miljö. I Sverige har våra salmonellakontrollprogram också medverkat till att vi generellt fått bättre hygien i våra djurstallar.
3 kommentarer
Intressant!
Hur kan vi i Sverige hålla nolltolerans mot salmonelle?
Har vi någon speciell metod för att äggen skall vara salmonellefria?
Ja Sedan 60-talet har Sverige bestämt att man ska kontrollera och bekämpa salmonella i alla led – allt från import av avelsdjur, foder och under uppfödningen.Syftet är att smittade livsmedel aldrig ska nå konsumenten. Det innebär exempelvis att varje omgång av värphöns kontrolleras. Hittar man salmonella hos hönsen så avlivas hela flocken och värphönsstallet saneras innan man sätter in nya höns. Även unghönsen kontrolleras. På så sätt har man lyckats att i Sverige producera salmonellafria ägg.
Mycket bra information. Vill följa din blogg om hälsosam mat i Sverige och resten av Europa.