Frihandel med djursjukdomar?

För några veckor sedan stoppades en planerad import av danska smågrisar till en svensk slaktsvinsproducent. Det finns ett starkt stöd för att inte importera grisar från länder med sjukdomar som vi är fria från i Sverige.  Myndigheten har rätt att ställa krav på provtagning i "karantän". Näringen,  Djurskyddet och veterinärerna är överens om att har vi friska grisar i Sverige, så ska vi så långt det är möjligt minska riskerna för att sjukdomar kommer in i landet med importerade djur. Men frihandelsivrarna tycker att agerandet är handelshindrande. Är vi med i EU ska vi acceptera fri handel mellan länderna med levande djur även om det finns risk för att sprida sjukdomar. 

Signalen om att en slaktsvinsproducent i Halland sökt tillstånd hos Jordbruksverket att registrera sig som importör av smågrisar, satte i gång en febril aktivitet  hos många intressenter för att förhindra en import. Danmark har en allvarlig svinsjukdom PRRS, som Sverige är fritt från och en import av okontrollerade djur, skulle innebära en reell risk för att smittan skulle spridas till svenska grisar med stora kostnader som följd.  Själv skrev jag ett pressmeddelande för Djurskyddet Sverige för att markera hur viktig frågan är från djurskyddsynpunkt.  Jordbruksverket hade högst beredskap för att stoppa transporten vid gränsen och näringen satte ett ett stort tryck på producenten via direktkontakt med bonden, lantbruks media och slakterierna. Alla var överens om riskerna för svensk grisuppfödning.

Med tanke på att expertisen, myndigheterna och näringen är överens om riskerna med import av djur från länder med sämre hälsostatus , är det anmärkningsvärt att frihandelsivrare på hög nivå kan framhärda i att Sverige ska aktivt verka för att försämra sitt "gränsskydd".  Man anser att Sverige ska sluta kämpa för s k tilläggsgarantier, som ger möjlighet att kontrollera importerade djur.  Man ifrågasätter experternas  ekonomiska beräkningar av effekten av ett svenskt sjukdomsutbrott. "Danmark har ju en så effektiv svinproduktion" säger frihandelstillskyndarna.  Visst är dansk produktion stor och effektiv, men tittar man på antibiotikaförbrukningen i dansk svinuppfödning och andelen resistenta bakterier, så bli man kanske inte så imponerad.  Det samma gäller Holland som också nämns som "positivt" exempel.

Förra jordbruksministern ansåg i sitt svar till Kommissionens plan för djurhälsa förra året, att Sverige skulle vara ett positivt exempel i EU, med sin goda djurhälsa. Vi hoppas innerligt att Eskil Erlandsson instämmer i detta.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.