Tjugofem procent ekologiskt i offentlig konsumtion – men hur ska de övriga sjuttiofem procenten bidra till uthålligheten?

Det saknas ekologiska livsmedel i Sverige. Servera, som stor leverantör till offentlig upphandling, deklarerar att man tänker betala samma producentpris för ekologiskt som konventionellt!! Risken är, att en ensidig fokusering på att uppfylla 25 % – målet, innebär att importen ökar och att ekologisk odling i andra länder blir överordnat nationella miljömål. D v s samma utveckling som när det gäller KRAV. Gräv där du står! Det är rimligt att det offentliga ställer miljö – och djuromsorgskrav även på det konventionellt upphandlade. Det kan bidra till ökad hållbarhet och sannolikt också främja miljöarbetet i Sverige.

Ekocentrum och KSLA:s Ekologiskt forum ordnade i förra veckan ett seminarium med syfte att diskutera hur målet 25 % ekologisk i offentlig livsmedelskonsumtion ska uppnås. Förra gången man hade samma målgrupp samlad var 2004. Då kartlades ett antal nyckelfrågor som var hinder för en ökad ekologisk upphandling. Pris på ekologiskt är självklart ett problem liksom att kommunerna budgeterar för lite per matportion. En fråga som lyftes då var att synliggöra lokala och småskaliga producenter. Några förslag presenterades inte, men arbete pågår, sa Eva Fröman, ordförande i Ekocentrum. Intressant att få veta vad.

Som slutkläm lyftes problemet med brist på ekologiska livsmedel framför allt mjölk. Arla förklarade del av bristen med avhoppen av ekologiska mjölkproducenter. När man ville höra LRF, fanns ingen där. Men om man konstaterar att det finns brist, så finns det ju självklart att sätt att stimulera ökad produktion d v s merbetalning och långsiktighet. Om Servera (Nils Berntsson) deklarerar att man tänker betala lika mycket (eller litet) för ekologiskt som konventionellt, så blir motivationen att övergå till ekologisk produktion inte så stor. Scan-food representant som var på seminariet presenterade inte någon lösning. Läser man om ledproblem på ekologiska grisar i Svensk Veterinärtidning, så stimulerar detta inte heller till ökad uppfödning.

Jag fick en del instämmande nickningar när jag hävdade att upphandlingen av konventionella livsmedel också har betydelse för uthållighet i konsumtionen. EKU-verktyget för offentlig upphandling är här ett bra hjälpmedel för att ställa krav på miljö och djuromsorg. Även här gav Servera en släng, genom att antyda att utvecklade produktspecifikationer kräver certifikat och intyg, och är för ambitiösa och omfattande. Detta blir en utmaning för svenska livsmedelsföretag att kunna säkerställa svenska mervärden.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.