Nyligen fick ICA dra tillbaka några ton irländsk köttfärs som var smittat av salmonella. Nu var det 5 ton tysk köttfärs med salmonella som spritts till skolkök, storkök och restauranger. En del har återkallats, men resten har redan konsumerats. Jag förväntar mig att debattörer i frågan kan erkänna att risken är högre med importerat kött och kyckling än med svenskt. Så var det inte sist i TV-soffan. Man vill inte vara stöddig, men i den svenska zoonosrapporten 2005 från Zoonoscentrum bekräftas att Sverige har ett unikt gott salmonellaläge. Jag rekommenderar en läsning (www.sva.se).
År 2005 rapporterades 3588 fall av salmonella hos människa i Sverige, varav andelen inhemskt smittade var 18 %. Men då omfattas smitta från importerade livsmedel i Sverige. Löpande görs provtagningar i alla led. Mellan 1996 – 2005 analyserades totalt 9979 fjäderfäprover från styckningsanläggningar. Samtliga var negativa. Under samma period analyserades 46 687 prover från nöt – och svin från styckningsanläggningar. Fyra (0,01%) var positiva, vilket är ett unikt gott salmonellaläge. Ni kanske minns att salmonellaförekomsten i polska värphönsanläggningar var 80% och i spanska drygt 70%.
Man kan fråga sig vilket ansvar importörer och grossister tar, när man inte kontrollerar sin import. Speciellt allvarligt är det när offentliga upphandlare inte ställer krav sina leverantörer. Med de nya kritererna i EKU-verktyget för offentlig upphandling hoppas jag att åtminstone salmonellafrihet får ökad uppmärksamhet i fortsättningen.