Att ifrågasätta nyteknikprövningen från EG-rättslig synpunkt tyder på okunnighet. Redan 1988 införde Sverige systemet att pröva ny teknik i djurstallar för att undvika felinvesteringar och djurskyddsproblem. Sverige skrev till Kommissionen 1997 för att få systemet godkänt enligt EG-rätten. Kommissionen accepterade det svenska systemet och det fördes också resonemang om att införa motsvarande system i andra medlemsländer (se tidigare bloggartikel)
Ny teknikprövningen av inredda burar för höns var en utmaning eftersom förbudet mot de gamla hönsburarna skulle träda trädde ikraft 1999 och forskningen och utvecklingen kom igång sent. Skälet var att djurskyddsförordningen inledningsvis förbjöd alla typer av burar. Många äggproducenter ville hellre satsa på inredda burar än golvhållning av höns. När förbudet närmade sig fanns inte tillräckligt med prövade och godkända alternativ. Staten och näringen satsade forskningsmedel och flera system prövades. Prövningen satte upp ribbor för vad som kunde accepteras från djurskyddssynpunkt. Det var ju inte rimligt att man exempelvis skulle ha väsentligt högre dödlighet i alternativa burar än i dåtidens konventionella burar. Alla system klarade inledningsvis inte ribborna utan fick justeras på väsentliga punkter. Det visar bara att prövningen av ny teknik har sitt värde.
Med jämna mellanrum poppar det upp EG-rättspecialister, som med enfas hävdar att nu när vi är med i EU, så är allt regelverk harmoniserat och frihandel gäller. Så är det faktiskt inte. Djurskyddsområdet är exempelvis inte totalharmoniserat, utan enskilda medlemsländer får ha strängare regler. Sverige har också undantag och s k tilläggsgarantier inom vissa områden som smittsamma djursjukdomar och salmonella. När myndigheterna för några år sedan av smittskyddsskäl försökte förhindra att eventuellt smittade djur skulle transiteras genom Sverige, kom samma tvärsäkra påstående från länsrätten att var man med i EU, så kunde man inte hindra in och utförsel av djur i landet av smittskyddsskäl. Danskarna fick tyvärr rätt att transitera djur trots expertutlåtanden från SVA om riskerna. Näringen misslyckades tyvärr också när det gällde att stoppa transiteringen av danska grisar och fjäderfä genom Sverige. Men vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att slippa ha införsel av danska smågrisar.