Certifierad, närproducerad och full av svenska mervärden är det ett lätt val för oss som bryr sig om grisens liv och säkra livsmedel. När det gäller grisuppfödning finns så tydliga skillnader mellan svensk grisuppfödning och närmaste konkurrenten dansk svinproduktion – den svenska grisknorren, den svenska djuromsorgen, salmonellafriheten och minimal risk för antibiotikaresistenta bakterier i köttet. Jag tar mig friheten att vara stolt över Sveriges bönder.
Sven –Erik Johansson som äger och driver Nibble gård tillhör gänget som har sett möjligheten att skapa gårdsindentitet kring sin grisuppfödning. Det hör till historien att Sven- Erik var den första mottagaren av dåvarande Slakteriförbundets och Lands djuromsorgspris Guldtackan.1986. Han fick priset för sitt system med dräktiga suggor i lösdrift på halmströbädd och något som på den tiden kallades planerad produktion (ett sätt att systematisera sin produktion för att förebygga sjukdomar). På den tiden var det tillåtet att i Sverige hålla suggor i trånga bås (förbjöds 1994). Lite nostalgisk blir jag, när jag tittar på Slakteriförbundets annons med mig som djuromsorgsansvarig på Slakteriförbundet i en grisbox hos Sven-Erik. Jag kramar en smågris, för det ska man ju alltid göra på bild.
Sven-Erik Johansson har valt att certifiera sin produktion och märka sina grisar med Svenskt Sigill. Det skapar extra säkerhet att de svenska värdena säkerställs genom en tredjeparts revision. Jag ser fram emot att fler regionala griskoncept ser värdet att kavlitetssäkra sin uppfödning. På KSLAs seminarium kring certifiering signalerade ICA tydligt att man kommer kräva certifiering av allt kött. Det ska bli spännande att följa utvecklingen 2007.
En kommentar
vi får tacka för en underbart god skinka godaste skinkan vi har ätit önskar er en godjul