Svenskt djurskydd ligger i täten och därför är svenska positioner i ministerrådet viktiga för att driva djurskyddet inom unionen. Det betonar det europeiska djurskyddet Eurogroup for Animals på besök i Sverige. Jordbruksminister Eskil Erlandssons uttalande om att han vill driva djurskyddsfrågorna inom EU mottas mycket positivt.
Enligt Eurogroups EU-samordnare har EU:s utvidgning inneburit en maktförskjutning. Att påverka Kommissionen och parlamentet räcker inte. Det blir allt viktigare för djurskyddet att på hemmaplan övertyga sin jordbruksminister att rösta ”rätt” i ministerrådet. Att EU ställt sig bakom en handlingsplan för djurskydd är positivt, men man får inte ha för stora förhoppningar om att detta ska innebära radikala förändringar. Motståndet från ”industrin” är starkt och fortfarande är frågan om EU:s konkurrenskraft starkt drivande. Ett exempel är oförmågan att införa ett djurskyddsdirektiv för kycklinguppfödning. Frågan är om loppet är kört. Man kan överväga om det är bättre att fatta ett beslut om ett "dåligt" direktiv än inget beslut alls. En positiv signal är att EFSA (den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) startat upp ett arbete att inventera mjölkproduktionens djurskyddsproblem. Inriktningen blir som tidigare kalvrapport att göra en riskvärdering från djurskyddssynpunkt.
Handlingsplanens ambition att inrätta ett europeiskt centrum för djurskyddsfrågor kan man hoppas är en chans för Sverige. Kanske vi här kan få stöd av Eurogroup for Animals i Bryssel.