Djuren i USA skyddas inte som djuren i Sverige

Lena Askling  hävdar i sin krönika i Aftonbladet den 2 januari att djuren i USA har starkare lagskydd än djuren i Sverige. Knappast – i alla fall inte när det gäller lantbrukets djur. Genom professor Bo Algers, SLU har jag just fått artiklar från USA där amerikanska beteendeforskare aggressivt försvarar burar för suggor, som är den vanligast form för sugghållning i USA och andra länder utanför EU.

I sin krönika anklagar Lena Askling jordbruksministern Eskil Erlandsson för att montera ned svenskt djurskydd. Det är lätt att hitta exempel som styrker detta. Det kommer att bli en tuff uppgift för såväl Eskil Erlandsson och Jordbruksverket att göra trovärdigt att man kommer ha hög svansföring i djurskyddsfrågorna även i fortsättning.

Jag vet inte vad Lena Askling fått sin uppgift ifrån att djuren i USA skulle ha ett starkt lagskydd. På USDA :s (US Department of Agriculture) hemsida hittar man mycket kring djurskydd för försöksdjur, sällskapsdjur och hästar men ingenting kring lantbrukets djur, med undantag för regler för djurtransporter. Och sanningen är att lantbrukets djur inte har någon helst skydd av amerikansk djurskyddslagstiftning.

 Ödets ironi, att Bo Algers, som introducerat den svenska modellen för sugghållning med halmströbäddar i USA, just skickat mig artiklar kring hur man ser på grisars välfärd i USA. Att suggor skulle må bra av att gå lösa som i Sverige,  betraktas i USA som närmast löjligt. Inte ens att uppfödningsresultaten i svensk smågrisuppfödning är klart bättre än i Amerika övertygar. Amerikanska grisproducenter avvänjer sina smågrisar vid drygt två veckors ålder jämfört med ca fem veckor  i Sverige. Inte undra på om det behövs mycket antibiotika för att få amerikanska smågrisarna att överleva. Drygt 4 gånger fler suggor självdör i USA som i Sverige.

Det finns ett otal exempel på skillnader i synsätt när det produktionsdjurens välfärd mellan Sverige och EU respektive USA. Och även om det finns något slags regler för transport av djur i USA, är det knappast max 8 timmar vi talar om, som är max för slaktdjur i Sverige.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.