Brasilianskt nötkött – en klimatvärsting?

Man kan inte blunda för vad som händer i Brasilien. Det gör bl. a Hanne Kjöller och Lotta Fogde, DN och Mikael Robertsson COOP, som hävdar att brasiliansk köttproduktion har fördelar framför svensk. Jag vill hävda motsatsen. Nedhuggningen av Amazonas för att skaffa betesmarker ger 17 gånger mer växthusgaser än vad hela Sverige genererar på ett år. Koldioxid som frigörs vid avskogning beräknas stå för mer än en tredjedel av animalieproduktionens klimatpåverkan. I Brasilien hålls nötkreaturen på extensiva beten med låg produktivitet. Uppfödningstiden är 3 – 4 år. Det innebär att djuren producerar mer av växthusgasen metan än svenska köttdjur som utfodras mer effektivt. Och köttmjöl till kor förbjöds i Sverige för 22 (tjugotvå) år sedan!

I spåren av EU:s tillfälliga stopp av importen av brasilianskt nötkött i början av februari följde en debatt kring handelshinder och produktionsförhållanden. Förespråkare för frihandel och import av nötkött från Brasilien vädrade sina förutfattade meningar om kött från EU respektive Sydamerika (se tidigare blogg 5 februari). Hanne Kjöller och Lotta Fogde, DN raljerade över den europeiska köttproduktionen, som om korna i Europa fortfarande tuggade köttmjöl. Detta förbjöds inom EU 1994. Sverige tog sitt förbud efter den s k kadaverdebatten 1 januari 1986. Micke Robertsson anser att hotet mot regnskogen är ”en annan fråga” än en klimatfråga!

Regional och lokal mat liksom ekologisk är starka konsumenttrender för närvarande. Tyvärr kan svenska bönder inte fullt ut svara upp mot konsumenterna efterfrågan på svenskt kött. Det innebär att det måste till en import av nötkött för att försörja den svenska marknaden. Importen består mycket av ädlare detaljer som filé, entrecote och biff. Det måste man givetvis acceptera. Men konsumenterna ska veta vad man väljer. Att hävda att biffen från Brasilien kan vara ett bra klimatval är oärligt, med tanke på det som händer i Brasilien med nedhuggning av regnskog, uppodling av cerradon (savannen) och extensiv produktion, med mer metangasutsläpp per kg kött. Att välja bort svenskt kött innebär också att man väljer bort
möjligheten att uppfylla svenska miljömål kring levande landskap och biologisk mångfald. Vill man göra miljönytta ska man välja svenskt naturbeteskött, självfallet gärna Sigillmärkt, så vet du vad du får. Och slutligen tomater från svenska växthus värmda med biobränsle är ett bättre klimat – och miljöval än spanska frilandsodlade tomater. Användningen av bekämpningsmedel är mycket högre i den spanska odlingen.

En kommentar

  1. http://www.fofuchasecompanhia.pt/loja/fofuchas-eva-1/lalaloopsy/
    Publicerad 31 januari, 2014 at 19:30 | Permalink

    I just now like the strategies a person source in the articles. Let me save your blog post and also examination one more time listed here routinely. Now i am rather selected I am explained to quite a few fresh goods right listed here! Best of luck for the!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.