Blåtunga är en allvarlig smittsam djursjukdom (epizooti), som tidigare främst funnits på södra halvklotet. Det är en för djuren oerhört smärtsam sjukdomen, som sprids genom svidknott. På några få år har den vandrat in i Europa ända upp till Danmark. Holländska får- och nötkreatursbesättningar har drabbats hårt. Man kan spekulera kring varför sjukdomen fått sådan spridning – klimatförändring, handel med djur eller bara tillfälligheter? Att köpa djur från smittade områden verkar dock vara synnerligen oklokt.
Under alla mina år inom den svenska veterinära världen, har Blue Tongue varit en sjukdom på OIE:s (Internationella djurhälsoorganisationen) lista över epizootier. En sjukdom, som man från svensk synpunkt knappast brydde sig om, som afrikansk hästpest eller rinderpest. Och så plötsligt har sjukdomen hamnat i knät på Sverige genom fallet i Danmark förra året. Delar av Skåne lades under restriktioner.
Torsdagen den 6 mars ordnade LRF, Svenska Djurhälsovården, Svensk Mjölk och andra nordiska organisationer föredömligt ett ambitiöst seminarium kring olika aspekter kring Blåtunga. Representanter från Holland vittnade om sjukdomens allvar. Det är viktigt att få göra nedslag i verkligheten och få se bilder på drabbade djur, som man förstår mår väldigt dåligt. De får feber, uppsvullna ömma ben och slutar att äta och dricka på grund av smärtor i munnen. Det finns inga bra behandlingsmetoder och som förebyggande åtgärd är det sannolikt bara vaccinering som gäller.
Personligen har jag alltid varit skeptisk till de, som ropar på vaccinering som den ”enkla” lösningen på de flesta smittsamma djursjukdomar. De stora vinnarna är inte sällan vaccintillverkarna snarare än djur och djurägare. Den svenska erfarenheten är att man måste jobba med en mängd förebyggande åtgärder för att få friska djur. Avel, foder, djurmiljö och skötsel d v s åtgärder som bygger upp djurens egen immunitet. Därtill gäller att förhindra att sjukdomar kommer in och sprider sig i besättningen s k biosecurity. Därför finns det ingen anledning att tycka synd om, utan snarare ifrågasätta, den dansk, som ville starta fårproduktion i Sverige och som envisades med att importera tackor från Texel i Holland.
2 kommentarer
Hej
Hur är det möjligt att vi vet att människor klarar av att dricka blåtungamjölk, och hur har man kommit fram till det ?
mvh eva
Hej Eva
Jag känner mig trygg när det gäller blåtunga. Blåtungevirus kan inte smitta människor. Det finns många virussjukdomar som drabbar djur men inte människor och tvärtom. Många av djur som nu befinns smittade med blåtungevirus visar dessutom inga symtom.