Vad är en ekologisk gris?

Det är skillnad mellan en KRAV-gris och en EU-ekologisk gris. Under sommaren har frågan debatterats i media. Scan och Sveriges Grisföretagare satsar på EU-ekologisk grisuppfödning, därför att man då slipper kravet på att grisar ska få beta, som krävs enligt KRAV:s regler. KRAV:s Lena Söderberg kräver med all rätt, tydlighet i marknadsföringen. Man får inte lura konsumenterna, som jag framfört i en mängd olika sammanhang. Scan bör nog vara tydligare och ärligare på sin hemsida.

Det finns en hel del skillnader mellan KRAV:s regelverk och EU-ekologiskt. Känslan är att EU-ekologiskt har fokus på miljöaspekterna och vad som anses naturligt. Framför allt vill man utesluta alla användning av kemikalier och traditionella läkemedel exempelvis parasitbekämpningsmedel och antibiotika. Denna fokusering skapar ständig diskussion inom veterinärkåren och här finns konflikten Vad är viktigast? Att djuren får vistas ute i naturen, att produkterna är fria från läkemedelrester men med risk för en hel del smittor eller att djuren är friska med förnuftig läkemedelsanvändning.

Den tydligaste skillnaden i djuromsorgsregelverken finns, när det gäller ekologiskt griskött. KRAV kräver att grisarna ska få gå ute under sommaren och beta och ha tillgång till en gyttjepöl att kyla sig i.(säkert väldigt välbehövligt den här sommaren). För EU-ekologiska grisar räcker det med frisk luft på en betongplatta. Det EU-ekologiska regelverket är generellt mer generöst till att djuren kan hållas inomhus. Exempelvis tillåts slutgödning på stall av köttdjur och ungtjurar kan få vistas i rastfålla, som alternativ till bete.

En kommentar

  1. Annika
    Publicerad 18 november, 2010 at 16:33 | Permalink

    Tack för intressant läsning. Det hade ju varit bra om grisarna fick möjlighet att beta ute hela året om…

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.