Osmaklig Belgisk Blå-biff

Såg ni TV-programmet Genfarmen i fredags? Det är ju inte särskilt förvånande att man väljer Belgisk Blå- boskap som exempel på mänsklig manipulation av djur. Belgisk Blå – rasen är inte en effekt av genteknik, utan ett konventionellt avelsarbete där man medvetet valt djur med en defektgen ,som ger kraftigt förstorade muskler (muskelhypertrofi). Tjurarna blir groteska med sina i Belgien rakade muskelballonger. Men det intressanta är att biffen är som en smaklös wettex-trasa. Det handlar alltså om kvantitet och inte kvalitet. Detta har de främsta kockarna konstaterat för länge sedan.

Jag vågar mig på att skriva denna blogg, trots att jag vet att jag säkert som ett brev på posten, får ett påhopp av de svenska Belgisk Blå-uppfödarna. Ett annat pikant exempel i programmet var de nakna kycklingarna, som skulle passa bra att föda upp i varma länder. Programmet gav annars inte så mycket vägledning i GMO (gentekniskt modifierade organismer) -debatten. Den genteknikfrälsta kvinnliga forskaren tyckte att all tillämpning av genteknik utan reservation var fantastisk, medan ekologen såg mest förbryllad ut. De amerikanska GMO – företrädarna fick chansen att ge en riktig känga till det idiotiska EU, som bromsat utvecklingen. Det ska bli intressant att se andra delen av Genfarmen.

Det kan nämnas att Slow food – rörelsen valt att göra GMO till höstens stora fråga. Tillsammans med övriga Slow Food convivier i Sverige kommer Slow Food Haga att ingå i ”Folkrörelsen för ett GMO- fritt Sverige” som idag omfattar 12 organisationer och fler är på väg in. Bl.a. kommer Slow Foods vice ordförande Dr. Vandana Shiva till Stockholm den 17 september för att prata om rätten till utsäde och varför vi måste säga nej till GMO.

2 kommentarer

  1. roger nilsson
    Publicerad 1 september, 2008 at 12:07 | Permalink

    Kära Gunnela!
    Vi har aldrig sysslat med påhopp på nån någonsin.Även om du i tidigare bloggar påstått at det kommit hotbrev? När du skrivit om Belgisk Blå.Påhoppen är det ju du som står för gång efter annan!!! Publicera gärna det hotbrevet i så fall, det har du vår tillåtelse till.Ska vi nu återgå till att klargöra en sak vad gäller kvaliteten på köttet från Belgisk Blå djuren så är FAKTA om köttkvaliteten den att ur smak och ätkvalitet är det köttet förstklassigt även om nån partisk kock här i Sverige publicerat nån annan åsikt,men åsikter har vi ju alla det är fakta som räknas och fakta är att i smaktester världen över där verkligen är smak och ätkvalitet bedömts av oprtiska Gourmander och Kockar så återfinns Belgisk Blå Köttet i topp gång på gång.Detta har en vetenskaplig förklaring i att Muskelhypotrofi ger fler och finare Muskefibrer med mindre bindväv.Enkelt utryckt ett mörare och mer smakfullt kött.Detta är FAKTA.Att som vi gör här i Sverige, lurar på Konsumeterna Kött från mjöljras djur som ur alla ät aspekter är rent undermåliga som människoföda, under en massa gulliga varumärken som Sigill!Kaprifol,bla bla bla kött herregud!” måste ju anses som rent lurendrejeri. För övrigt så skall beaktas ordspråket ”ofta upprepad lögn blir inte sanning” så hur du än vänder och vrider på detta ämne så är sanningen den att Belgisk Blå är sunda ,produktiva,lönsamma och friska djur oavsett dina personliga ogrundade påståenden.Glädjande nog så upptäcker fler och fler uppfödare rasens överlägsna egenskaper,kunniga bönder som baserar sina beslut på fakta.

    SVENSKA Belgisk- Blå Föreningen gm
    Roger Nilsson

  2. MF
    Publicerad 19 juni, 2009 at 17:01 | Permalink

    Tack Gunnela för att du oförtrutet fortsätter att försvara genuin livsmedelsproduktion.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.