Kycklingbranschen har fått sin Belgisk Blå

Monstertjuren Belgisk Blå har fått sällskap av kycklinghybriden Cobb 700. Det finns också en motsvarighet inom grisvärlden. En fransk grisras, som heter Pietrain. Den har jättelika skinkor och är mycket stresskänslig. Den bär en stressgen, som Sverige utrotade hos svenska grisar på 80-talet. Eftersom kycklinghybriden Cobb redan idag utmärker sig för att ha dubbelt så mycket benproblem som sin konkurrent Ross, kan det väl vara dags att byta ut den amerikanska Cobb mot en något sundare kyckling.

Läser man Fri Köpenskap som citerar Svenska Dagbladet får man uppfattningen att det svenska salmonellaprogrammet skulle gynna snabbväxande kycklingar, vilket är helt vilseledande. Så står det inte heller i Svenska Dagbladet. Den svenska framgångsrika salmonellabekämpningen bygger på kontroll och bekämpning i alla led. Det innebär att importen av s k grand parents (d v s far –och morföräldrar till kycklingarna) sätts i karantän för att kontrollera att dessa är fria från smittsamma sjukdomar som salmonella. Det har hänt att man hittat salmonella på dessa importerade djur. Hade man inte haft karantän och provtagning, skulle salmonellan ha spridits till kläckeriet och till nästa generation och smittat stora delar av produktionen.

Importen av grand parents sköts framför allt av två stora kläckeriföretag i Sverige. Skulle någon annan part vilja importera kycklingar måste man acceptera att dessa sätts i karantän för provtagning och kontroll. Det handlar om att säkra att svenska livsmedel, i det här fallet kycklingar är salmonellafria när de når konsumenterna.

Den snabba tillväxttakten hos slaktkyckling med tillhörande benproblem har diskuterats mycket inom EU, där avelns inriktning har prioriterats från djurskyddssynpunkt. Den höga slaktåldern för ekologiska kycklingar skapar faktiskt djurskyddsproblem. Jag önskar Kronfågel lycka till om man kan hitta en kyckling som bättre passar ekologisk produktion.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.