LRF har uppdaterat sin broschyr Mer värde i svensk Mat. Omslaget på 2006 års version var en grisknorr, medan den här gången är det symboliskt nog en härlig av bild av svenska kor på bete – ett unikt svenskt djuromsorgskrav. I broschyren kan man finna EU-fakta om skillnader mellan salmonellaförekomst i olika EU-länder, andelen antibiotikaresistenta bakterier och djurskyddsregler i EU och i Sverige. Mette Börsen, från Danish Meats Association är välkommen att studera fakta. I tidningen Fri Köpenskap påstår hon att jag kom med ett antal felaktiga påståenden i den debattartikel jag tidigare skrev i tidningen.
Det är lite patetiskt att Mette Börsen anser att jag kommer med felaktiga påståenden om danskt griskött, när dessa faktiskt bygger på EU-statistik. Dessutom preciserar hon inte vad som var fel. Kartläggningen av salmonellaförekomsten hos höns, kycklingar och gris bygger på studier utförda i samtliga EU-länder med samma metodik. Kartläggningen av andelen antibiotikaresistenta bakterier bygger på respektive medlemslands rapportering till EU-kommissionen. Här ligger Sverige bättre till än Danmark. Jag var noga med att säga att danska grisar hade hög överlevnad under transport. Men även om Mette Börsen säger att sifferuppgifterna finns på Danish Meats hemsida, letade jag kors och tvärs utan att hitta uppgifterna. Nu kan man säga att det nog är mer intressant att veta hur stor dödligheten är under transport och vid uppstallning på slakteriet. Det kan vara vilseledande att endast redovisa dödlighet under transport.
Som tidigare version av broschyren står många av Sveriges myndighetsexperter som garanter för sakligheten. Den nya broschyren har utökats med fakta om fågelinfluensa, EHEC och LRF:s klimatarbete. Den som vill hämta hem broschyren hänvisas till LRFs eller Svenskt Sigills hemsida.