Ursprungsmärkning, livsmedelssäkerhetsmyndighet och kattmärkning – inte poppis hos Eskil Erlandsson

Den 11 februari lämnade Djurskyddet över 26 879 namnunderskrifter till Eskil Erlandsson med krav på bättre djurtransporter d v s maximala transporttider, bättre förhållanden och bättre kontroll av gällande regelverk. Dessutom uppvaktade det europeiska djurskyddet, Eurogroup for Animals, jordbruksministern med önskemål om vilka frågor Sverige bör driva under det svenska ordförandeskapet d v s djurtransporter, direktivet för försöksdjur och ny slaktförordning. I det sammanhanget fanns anledning att påminna om att ursprungsmärkning, är ett sätt för konsumenterna att välja bort långa djurtransporter. Dessutom påminde vi om att 109 000 svenskar vill ha märkning och registrering av katter. Och när vi ändå var där, så påtalade det samlade djurskyddet att vi oroade oss över förslaget om en livsmedelsäkerhetsmyndighet. Inga av dessa frågor är särskilt populära inom regeringen.

Besöken hos Eskil Erlandsson blev väl som förväntat. Eskil hänvisade till EU-parlamentsval i juni och ny Kommission under andra halvåret 2009. Dessutom vill Irland inte ha någon inblandning i ny omröstning om Lissabonfördraget. Irland hör ju till de länder som kraftigast motsatt sig begränsningar i sin handel med levande djur. Inom EU finns beslut om att införa satellitnavigeringssystem på transportbilarna för att kunna följa transporternas längd. Eskil hävdade att finanskrisen används som argument från medlemsstaterna för att inte kunna investera i utrustning hos myndigheterna. Svenska jordbruksdepartementet kommer driva kravet på maximalt 8 timmars transport till slakt, även om man vet att man inte kommer att lyckas. Skälet är väl bl a Eskil Erlandsson skrivit under Europaparlamentarikernas upprop om 8 timmar. Frågan är om detta är särskilt klokt. Det kan finnas svenska slakterier som vill kräva förlängning av de åtta timmarna. Eurogrup for Animals har släppt förslaget om max 8 timmar och vill hitta tidsgränser anpassade till djurslag och transportförhållanden. Det positiva var väl att Eskil markerade att handel hellre bör ske med kött än med levande djur.

Det är klart att det inte var populärt att påminna om kravet på ursprungsmärkning. Ett krav som alla partier utom moderaterna drev innan valet 2006. Nu används argument som orimliga kontrollkostnader för en utvidgad ursprungsmärkning. När det gäller kravet på märkning och registrering av katter hoppas vi på att detta kommer med i översynen av djurslagsstiftningen. Direktivet till utredningen är inte klara men på gång. När det gäller den nya livsmedelsäkerhetsmyndigheten hade Eskil Erlandsson noterat kritiken, men hänvisade inte oväntat till en kommande remisshantering

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.