Djurtransportfrågan kommer sannolikt att hamna på det svenska ordförandeskapet. I veckan kallade Jordbruksdepartementet till ett efterlängtat möte kring djurtransportfrågan. Jag har länge hävdat att det skulle vara bra om all berörda svenska intressenter kunde enas om en gemensam plattform – en parallell till den framgångsrika svenska kampen för nej till antibiotika som fodertillsats. Tyvärr innebär den svenska politiska taktiken i djurtransportfrågan, att svenska förbättrade djurtransportföreskrifter, som efter lång process finns framme sedan september 2008, får ligga på is. Sverige uppfattas redan som extremt i djurskyddsfrågor i EU-sammanhang.
Mötet innebar en första avstämning av läget. Den europeiska veterinärfederationen FVE har en transportposition som antogs i november 2008. FVE tycker inte att den nuvarande transportförordningen från 2004 har förbättrat djurens situation. Man tror inte på kompletteringar med krav på kortare transporttider och utrymmesbehov utan på ett förenklat regelverk som skulle vara lättare att efterleva. Ett förslag om maximalt åtta timmar ströks i FVE:s slutposition. Positionen är inte särskilt offensiv och har påverkats av motsträviga irländska representanter.Veterinärerna inser dock att man har en viktig roll i kontrollen av efterlevnaden av regelverket, vilket är en prioriterad fråga.
Eurogroup for Animals, det europeiska djurskyddet har också tagit bort de åtta timmarna som en max-gräns för transport till slakt. Man kämpar för att genomföra det beslutade systemet med satellitnavigering, som medger att man centralt kan följa transporterna. Man vill fokusera på de riktigt avarterna d v s nötkreatur som går från Brasilien till Italien eller smågrisar från Holland till Ryssland. Ett annat prioriterat område är unga icke avvanda djur, som far mycket illa under transport eller gamla uttjänta tackor och kor. Jag som själv sitter med i Eurogroups transportgrupp (men inte kunde åka på mötet den 11 februari), känner en oro över att man gett upp redan från början. Djurskyddet Sverige har en bra transportpolicy som inte heller vill låsa sig vid 8 timmar, utan kräver kortare transporttider, bättre förhållanden och bättre kontroll av efterlevnaden av regelverket.
LRF meddelande att man har en reviderad transportpolicy på gång. Man signalerar som tidigare att man i Sverige kanske inte kommer klara de 8 timmarna. Inom den europeiska bondeorganisationen COPA/COGECA är det tyst. Själv var jag med och försökte lägga en gemensam transportolicy för EU:s bönder 2004, men även där var det irländarna som blockerade. Svenska Djurhälsovården fokuserar smittskyddsaspekten och vill förhindra att allvarliga sjukdomar kommer in i landet. Djurens Rätt bedömer att djurtransportfrågor har hög prioritet hos allmänheten, och kommer driva en kampanj i sommar. Man stöder Euroaparlamentarikern Jens Holms kampanj om max 8 timmar. Travsällskapets djurskyddsansvarige hade ingen aning om vad som händer inom EU och utmärkte sig med att vilja riva upp svenska transportföreskrifter, vilket knappast var dagens ämne.