Att fisk åt fisk – det hade jag ingen aning om sa handeln

Det är pinsamt att Åsa Domeij Axfood, Kerstin Lindvall, ICA och Mikael Robertsson, COOP i SVT:s Uppdrag granskning blir överraskade av informationen om att odlad lax förbrukar mängder av vildfångad fisk. Fisk som delvis kunde ha använts direkt som matfisk och som löper stor risk att bli utfiskade. Det kan inte vara en överraskning. Att sedan Mikael Robertsson vill utmåla grisproduktionen (inte fläskproduktionen) som medskyldig som användare av fiskmjöl som foder känns som en väldigt dålig ursäkt. Det var bra att Isabella Lövin fick tillfälle att reda ut frågorna i SVT i morse.

Det är också frustrerande att FAO:s svenska representant anser att odlad fisk är lösningen på behovet av fisk som livsmedel. Om vi odlar växtätande fisk så kan det vara en vettig lösning. Men tyvärr har vi ingen tradition av att äta karp i Sverige. Den ser man bara i fiskdiskarna till jul. Att ersätta del av fiskmjölet i foder med vegetabilier ger lägre innehåll av omega tre-fettsyror. Men i perspektivet uthålligt fiske kanske vi får överse med detta. Jordbruksministern vill också satsa på ökad fiskodling i Sverige. Det oroar mig också.

Redan vid konsumentföreningen Stockholms seminarium i mars förra året talade Mikael Robertsson om värdet av mer odlad fisk, medan Isabella Lövin avrådde bestämt eftersom odlad fisk kräver vildfångad fisk till fiskmjöl (se min blogg mars 2008). Vid varje tillfälle som Livsmedelsverket ensidigt talat om fisk tre gånger i veckan, har jag försökt väcka frågan om att fisken faktiskt inte räcker till.

Jag har inte fått tag i siffror över hur mycket fiskmjöl som totalt blandas i svenskt grisfoder. Men redan på 80-talet minskades inblandningen av fiskmjöl i slaktsvinsfoder radikalt p g a risken för härskning av grisfettet. Då var fiskmjöl ett förhållandevis billigt proteinfoder. Idag finna bättre och billigare proteinkällor och det blandas inte in något fiskmjöl i slaktgrisfoder. Däremot används någon liten inblandning i smågrisfoder. Det var ett dåligt argument av Mikael Robertsson att vilja göra grisuppfödningen som medskyldig tycker jag.

En kommentar

  1. kjell J
    Publicerad 16 april, 2009 at 7:14 | Permalink

    Jag hörde någonstans att det i Norge gick åt 2,5kg småfisk (som bl.a blir fiskmjöl) för att få fram 1kg ”odlad” lax. Det verkar vara slöseri med resurser. Nån som vet hur mycket fiskmjöl som förbrukas i Sverige?

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.