Många fiskar i samma stim på Norra Latin den 3 november. KSLAs fiskgrupp fick förmiddagen tillsammans med Kungsfenan, som delade ut sitt fina pris. Medan COOP fick eftermiddagen med Coop-rapporten och Änglamarks-priset med fiskefokus. COOP-rapporten är intressant eftersom underlaget är stort. En av de centrala frågorna handlade om närproducerat. Här finns ett stort intresse för närproducerat. Närmare 70 % tittar på tillverkningsland. Men vad menas med tillverkningsland. Tillverkningsland behöver inte säga något om var djuret är fött, uppfött och slaktat eller kanske inte heller var växterna odlats. Korven kan vara tillverkad i Sverige, men råvaran komma från irländska kor eller danska grisar. Sannolikt har respondenterna likställt tillverkningsland med ursprungsland. ”Vi måste värna om Sverige och det öppna lanskapet. Djuren måste vara välmående och producenterna måste få ordentligt betalt för sitt arbete, annars lägger de ned sin verksamhet. Dessutom är varan färskare med färre tillsatser och därmed godare” säger en som svarat. Men frågan är om COOP är så ärlig i sin information till konsumenterna att man verkligen berättar om ursprunget.
En kommentar
Som vanligt var du och jag på samma seminarium men mina funderingar var lite annorlunda: http://lottabrinck.wordpress.com/2009/11/04/fel-och-fusk-i-fisket/
När det gäller tillverkningsland och ursprung blir man ju alltid upprörd. Det senaste jag hörde ifrågan var när LIDL uppgav att de var förbjudna av mejeriet som ”gjorde” deras svenska mjölk att avslöja deras namn (Arla). Utan ville jag som konsument har reda på detta fick jag gå via SLV.s förteckning på livsmedelsfabrikanter! Orsaken var säkert att LIDL.s mjölk var billigare än Arlas trost att det var exakt samma mjölk i paketen.
Läs mer på: http://lottabrinck.wordpress.com/2009/10/29/spara-matens-ursprung/
Det är inte lätt att vara medveten konsument! Bra att du finns Gunnela.