Grattis Bergendahls, Max och Eskil till satsningen på närproducerat!

Detaljhandelsgrossisten Bergendahls har tilldelats Dagens Industris Gasellpris och hamburgerrestaurangkedjan Max har fått ett internationellt miljöpris Green Award för sin klimatmärkning och klimatkompensation. De två har ett gemensamt, de värnar om svenska råvaror och säljer bara svenskt kött. Svenska konsumenter vill ha svenska råvaror sa inköpschefen på Bergendahls Bengt Dowler på Kött – och charkföretagens höstkonferens. Och nu vill Eskil Erlandsson stödja den svenska bonden och de svenska råvarorna i sin vision om det svenska matlandet. Men Eskil, ge nu också konsumenterna möjlighet att välja svenskt genom en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött. Och se till att Folkpartiet respekterar svenska konsumenters önskemål om närproducerat.

På Kött – och Charkföretagens (KCF) höstkonferens fick också det av Danish Crown ägda slakteriföretaget KLS/Ugglarp presentera sin framtidsvision. VD Johan Andersson (f d Swedish Meats) pekade på skillnaden mellan dansk svinproduktion och svensk, där 20 % av den danska produktionen är koncept som Antonius-grisen, Friland, Bornholmeren och ekologiskt. Där har Sverige kanske något att lära. Ironiskt nog representerar Danish Crown det enda bondeägda kooperationen i Sverige eftersom ägarna är 12 000 danska bönder. Johan säger att företaget satsar helhjärtat på svenskt kött i Sverige. Kan man lita på det? Det innebär faktiskt att man konkurrerar med sig själv eftersom Sverige anses vara hemmamarknad för den danska grisköttproduktionen.

På KCF:s konferens fick Bergendahls chansen att slå ett slag för Matrebellerna. Flaggskeppet är Citygross, som har 25 butiker idag, men det ska vara 45 stycken år 2012. Man säger nej till åksjuk mat, satsar på regionala köttkoncept, styckning i butik och färskmald köttfärs. ”Ärlighet varar längst” sa Bengt Dowler. För mig lät det som att höra Hemköps f d vd Nils-Erik Johansson från 90-talet igen. Dowler hävdade att märkningen ”Äkta vara” har bemötts väl, vilket gav lite fniss i publiken.

Nu vill Eskil Erlandsson värna den svenska bonden. I en debattartikel i Land Lantbruk är han t o m beredd att stödja LRF:s mål att Sverige inom tio år ska ha ett positivt handelsnetto. Men det är LRF som ska komma med förslag på hur detta ska uppnås. Eskil tror på det svenska närproducerade. Folkpartiet däremot hävdar att närproducerat, åtminstone när det stöds av Miljöpartiet, skulle orättvist drabba bönder i fattiga länder. Vad jag vet är man överens om att det effektivaste sättet att minska livsmedelsbristen är att stödja uppbyggnad av det inhemska jordbruket i fattiga länder framför allt i Afrika. Småskalighet och handel mellan länder i Afrika är snarare lösningen, än storskalig export till andra kontinenter. Den storskaliga exporten av kött och soja från Brasilien är ett skräckexempel, med avverkning av regnskog och uppodling av savannen, cerradon. Nu försöker Brasilien istället stödja det småskaliga mer ekologiska jordbruket. På KSLA:s Eko-forum presenterades ett intressant exempel på Agro forestry i Brasilien.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.