Mina danska djurskyddskollegor, Dyrenes Beskyttelse, har sedan länge kämpat för att Danmark skulle få ett beteskrav för danska kor motsvarande det svenska beteskravet. Folketinget har nu dock sagt nej och danska Landbrug & Födevaror (motsvarande LRF) drar en lättnadens suck. Man hävdar att det inte är vetenskapligt dokumenterat att korna mår bättre av att vistas på bete! I Sverige är vi nog ganska överens om att betesdrift är positivt för såväl kornas hälsa som välbefinnande. Bland annat danska studier bekräftar detta. Däremot finns det diskussioner i Sverige om man kan införa viss flexibilitet i regelverket, utan att tumma på betets djuromsorgsaspekter. Men vad händer med trovärdigheten i budskapet i Bregott-fabriken om råvaran kommer danska inomhuskor?
2 kommentarer
Hej Gunnela!
Just vad jag också funderat på, och vart har Arla-kossan tagit vägen på Bregott-paket? Den röda Arla-kossan har väl alltid stått som garanti för Svensk mjölk?
Det måste till en ursprungsmärkning, men hur länge ska vi konsumenter vänta på den?
Hur länge ska Sveriges jordbrukare vänta på att få skörda frukterna av
(ta mer betalt för)sin produktion av ”god djuromsorg” och ”goda grödor”?
Om nu regelverket börja tulla på de reglerna i Sverige också, ja, vad händer då med det arbete man lagt ned för att bygga upp trovärdigheten kring den svenska livsmedelsproduktionen? Att demontera ett varumärke på detta sätt?
Eller Gunnela … beror det på att vi snart inte har några mjölkbönder kvar i Sverige som vill leverera till Arla?
Och….i veckan går en av mina vänner med alla sina kor till slakt, hon har beslutat lägga ned sin mjölkgård. Hon tröstar mig med att
”Birgitta jag kan ju alltid köpa nya”
Men jag vet Gunnela…inte är hon glad.
Birgitta Hörnfeldt-Spetz
Jeg har lest og truffet på ”Bregott” navnet mange ganger i lesning av det nye/gamle kostholdet LCHF,og nå fant jeg ut at det produseres i Sverige.Mitt spørsmål er,selges det i Norge og i hvilken sammenheng?
Takker for svar.jeg ser at det er det eneste som trygt kan spises i tillegg til rent smør og kokossmør
mvh
Tore Frøystad