Galtar, tjurar och baggar kastreras. Den 2 juni bjöd EU- kommissionen in till en workshop kring den ständigt aktuella frågan kring hur man ska minska djurskyddsproblemen vid kastrering av smågrisar. Enligt Eurogroup for Animals (det europeiska djurskyddet) måste kastrering av smågrisar förbjudas. Eurogroup anser att detta är fullt möjligt genom sänkt slaktålder, olika åtgärder under uppfödningen och sortering av luktande galtar på slaktlinjen. Men enligt svenska erfarenheter innebär uppfödning av galtar allvarliga djurskyddsproblem genom galtarnas aggressiva beteende som slagsmål, ridning och våldtäckt av ungsuggor. Man måste sänka slaktvikten väldigt radikalt för att undvika könsmognad. Allt tyder på att vaccinering mot könsmognad är ett djurvänligare alternativ. Om bara handeln och konsumenterna kan acceptera detta. Men varför diskuteras bara griskastrering? Bagglamm i Irland och Nya Zeeland kastreras utan bedövning liksom tjurar i Brasilien.
Kastrering är ett operativt ingrepp som ger upphov till allvarlig smärta både under ingreppet och efter. Smågriskastreringen har varit en angelägen djurskyddsfråga i många år. Kastreringen av galtar/hangrisar utförs för att undvika galtlukt och smak. Den som en gång råkat ut för galtfläsk äter inte griskött på bra länge. Det luktar och smakar jätteäckligt. Det är två substanser som ger den obehagliga lukten, androstenon och skatol. Det finns fördelar för både djurskyddet och bonden att sluta kastrera. Grisen slipper det smärtsamma ingreppet och smågrisuppfödaren sparar ett arbetsmoment. Hangrisar växer dessutom snabbare än kastrater.
I början av 90-talet drevs i Danmark och Sverige omfattande försök med att sluta kastrera hangrisar. Luktande grisar skulle sorteras bort på slaktlinjen genom analys av skatol. Det visade sig inte oväntat att det inte räckte med att sortera efter endast skatol.. Jag minns den oerhört upprörda person som fick sitt bröllop förstört av galtluktande griskött. Men en viktig kunskap av projektet var att hangrisarnas aggressivitet skapade stora problem. I samband med könsmognaden och även tidigare så slåss galtarna och rider på och skadar varandra. Om man blandade galtar med unga suggor våldtogs suggorna. Och könsmognaden infaller tidigare än man kan tro. Ska man undvika könsmognad för att minska risken för galtlukt och slagsmål måste man sänka slaktåldern radikalt. Det räcker inte med 100 kg levande vikt. Det är också erfarenheten från länder som inte kastrerar.
Eurogroup anser att innan ett förbud mot kastrering träder i kraft måste ställas krav på bedövning och smärtlindring. Bedövning tillämpas i Holland och Tyskland, medan smärtlindring används i Danmark. Vaccinering mot könsmognad anses av Eurgroup bara vara en tillfällig lösning. Vaccinering (immunokastrering) innebär att grisen injiceras två gånger under uppfödningen. De svenska erfarenheterna är goda. Man undviker det kirurgiska ingreppet och de immunokastrerade grisarna betedde sig likartad som vanliga kastrater. Kan handeln och konsumenterna acceptera denna lösning, verkar detta vara ett fullt acceptabelt djurvänlig alternativ. För närvarande pågår en utvärdering av bedövning, smärtlindring och vaccination i Svenska Djurhälsovårdens och SLU:s regi.
Jag försökte vid ett seminarium på KSLA för några år sedan väcka frågan om kastrering av andra djur. Nötkött produceras till stor del av stutar. Kastrering är nödvändig om produktionen bygger på betesdrift. I Sverige krävs bedövning av veterinär i samband med kastreringen, men i många länder sker kastrering med tång utan bedövning. I Sverige kastrerar vi inte bagglammen, medan detta är vanligt i många lammproducerande länder som Irland och Nya Zeeland. Varför ifrågasätts inte detta, kan man fråga sig?
11 kommentarer
Systemfel med andra ord – inte enskilda djurskyddsbrister. Och jag som trodde att vi hade en djurskyddslag i Sverige där man skulle utgå från vad som är naturligt för djuren… Det känns mest som om näring och politiker mer ägnar sig åt att lappa och laga utifrån vad som fortfarande ger klirr i kassan istället för att sätta djuren och djurskyddslagen i centrum.
Det som känns så underligt med detta inlägg är att djur ses som produktionsenheter istället för kännande varelser. Djurs naturliga beteende skall beaktas sägs det. Att vara kastrerad kan inte vara ett naturligt inslag i djurs liv. Det är frågor som denna som får mig att verkligen ifrågasätta hela köttindustrin.
Glöm inte att vi kastrerar även hästar, hundar och katter. De är också kännande varelser och skulle ha rätt till ett naturligt inslag i sitt liv d v s sitt kön. Katter vill vi kastrera för att undvika att dessa förökar sig och ger omfattande djurskyddsproblem med herrelösa katter som far illa. Hundar kastrerade vi inte på min tid när jag skaffade min första hund på 60-talet. Nu har jag känsla av att man i många fall kastrerar för att det är bekvämt att inte ha tikar som löper eller hanhundar som jagar tikar. Så särskilt konskventa är vi människor inte när det gäller relationen till djuren vi har i vår vård – eller?
Du skriver att en av fördelarna med kastrater är att de växer långsammare än okasterade djur. Det är väl ändå en nackdel? Visst vill man att djuren ska växa så fort som möjligt?
Sorry, läste en gång till och förstår vad du menar.
Kastrering av griskultingar endast tre dagar gamla av djurhållare utan utbildning,det är rena rama djurplågeriet.
Eskil Erlandsson sitter i djurhållarnas knä och bara jamsa med.
Alliansen är emot djuren det har dom klart och tydligt visat genom att försämra på löpande band för djuren.
Läste i ett forum att en tjej som gått lantbruks linjen fick kastrera en kulting själv. Är det inte fruktansvärt? Jag förstår inte. Sverige som ska vara så bra, framåt och modernt har inte ens ordentliga lagar som skyddar våra djur.
t.ex. min hund blev biten i en rastgård. Gick på 4000 kr under jour. Vi fick inte pengar så vi skulle göra en polisanmälan men polisen sa att vi skulle gå till en jurist istället.
Det måste bli en skärpning när det gäller våra djur. Vem som helst ska inte få ha husdjur eller lant djur. Speciellt inte när dom INTE vet djurets bästa och inte verkar ha någon empati för djuret! Djurkort borde finnas precis som körkort och fler kontroller av djurskyddsinspektionen! Dom ska sluta skylla ifrån sig att dom inte har tid. Detta gäller liv!!
Intressant inlägg i bloggen!
Det är lätt att tycka massa saker när man inte arbetar med djur. Jag skulle vilja att vi får kastrera våra bagglamm som inte ska användas i avel. Könsmogna lamm som måste behållas under vintern för att de inte är slaktmogna är ett stort problem för den mellanstora lammproducenten. Baggar blir dessutom väldigt stångiga när de växer på sig vilket är en stor skade risk för mig som djurskötare. Att sätta gummisnodd på ett lamm som är nyfött är inte ett smärtsamt ingrepp. Istället skulle det besvara oss väldigt mycket besvär
jag har en fråge
men kan kastrera bagglamm i sverige
Ja man får kastrera bagglamm i Sverige, men det krävs bedövning
hur skönt är det att bli kastrerad.jag är själv kemiskt kastrerad och det är inte skönt att gå med.