Processen kring EU:s regler för informationen på livsmedel har varit lång. Och den är inte slut ännu. Men med stor majoritet röstade EU-parlamentet den 16 juni för en tydlig märkning där konsumenterna ska få information om var djuret som ger kött och mjölk är fött, uppfött, hålls och slaktas. Att man också kräver att få veta om köttet kommer från obedövade djur är såväl glädjande som förvånande, med tanke på att parlamentet förra året röstade för att inget medlemsland skulle få införa ett förbud mot slakt utan bedövning. Nu ska ministerrådet säga sitt och så blir det dags för en andra röstning i parlamentet. Den nuvarande regeringens position har hittills varit att man säger nej till obligatorisk ursprungsmärkning. Detta trots att en fullkomligt överväldigande konsumentopinion vill ha en sådan. År 2006 ville alla partier utom moderaterna ha ursprungsmärkning och nu 2010 enligt Djurskyddets enkät vill alla partier utom Centerpartiet ha obligatorisk ursprungsmärkning! Ett byte av regering är därför intressant.
6 kommentarer
Hur kan man bara prata om att ”slakta djur utan bedövning” hoppas att det aldrig bli verklighet?
Djur är levande och kännande varelser och har samma värde som människan.
Man ska behandla sina medvarelser på samma sätt som man själv vill bli behandlad.
Hur kan man vara så känslokall inför djuren.
Hur kan man äta kött och gynna djurplågare det är för mig en gåta.
Undrar om du vet…Räknas kött från vilt till ”slakt utan bedövning”? Kommer
”ras” att finnas med på märkningen? Vore ju bra om man till exempel skulle vilja undvika äta Belgisk Blå.
Tyvärr kan vi nog glömma att vi Sverige skulle få märka ras, med syfte att få välja bort Belgisk Blå kött. Sverige har ju tyvärr fått backa i stort sett hela vägen när det gäller att förbjuda avel med den defektgen som Belgisk Blå är bärare av. Vi hoppas på handeln och den svenska slaktnäringen.
Bedövningskravet innebär att djuret ska vara medvetslöst när man avlivar (skär av halspulsådrorna) och dött innan man vidtar andra åtgärder d v s slaktar upp. Jakten syftar ju till att skjuta ihjäl/avliva djuret. Skadskjutning är ett allvarligt djurskyddsproblem, men har man en skicklig skytt så anses ibland jakt mer skonsamt än slakt.
Om syftet är att det som konsument är svårt att prisjämföra två köttbitar om man inte vet om köttet kommer från Belgisk Blå eller en gammal utjänad mjölko då? Den svenska slaktnäringen har väl redan visat att de gillar Belgisk Blå om man ska tro Torbjörn och Ylva Esping i ”monsterbiff till middag”. Varför anses ibland jakt mer skonsamt än slakt?
Ett skjutet vilt slipper transporten till slakteriet och hanteringen på slakteriet. Trots alla insatser för att förbättra förhållandena under transport och på slakteriet så kvarstår att hanteringen är stressande för slaktdjuren.
Ja jag vill iaf veta om det kött jag ska äta är utsatt för djurplågeri. Snart är det burka och allmän stening på torg som gäller..