Mycket grisar i media

Kastreringsfrågan dominerade i TV förra veckan. Den nya möjligheten för djurägaren att själv få lokalbedöva hamnade i fokus. Själv stöder jag alternativet vaccinering mot könsmognad. Jag träffade min belgiska djurskyddskollega i Bryssel förra veckan, som också kommit till slutsatsen att vaccinering är det djurvänligaste alternativet. Att föda upp okastrerade hangrisar är inte acceptabelt från djurskyddssynpunkt och alltför riskabelt från smaksynpunkt. Därför är den ekologiska grishållningen inte heller lösningen. Tyvärr har vissa Europeiska djurskyddsorganisationer valt att förorda icke kastrering. Den svenska grisnäringens kris har också uppmärksammats och skillnaderna mellan svensk grishållning och resten av EU. Den som såg Dokument Utifrån kring kött på TV i går kväll kunde se fransk intensiv grisproduktion i Bretagne – inte ett halmstrå, digivande suggor i burar och dräktiga suggor i sinsuggbås. Här kan suggorna definitivt inte bygga bo inför grisningen. Är det så vi vill ha det? Det visades också ett alternativ med grisar i halm, men varför i all sin dar hade grisarna kuperade svansar?

Förra veckan lyssnade jag på Lantbruksklubbens årsmöte till Staffan Danielsson (C) och Lars Hultström, hans första offentliga framträdande efter griskrisen i november 2009. Budskapet från Staffan var, att om nu grisnäringen befinner sig i en sådan kris, så måste man tänka om. Är det verkligen rätt att vara bäst i världen på djurskydd och livsmedelsäkerhet. Det fanns också en hel del kritik på hur LRF hanterade griskrisen. Hade man myndigheterna på sin sida skulle man ha kallat till presskonferens på Lars Hultströms Blacksta by efter Ekots och TV:s publicering av Djurrättsalliansens bilder. Men bilderna fanns där. Jag anser att Lars-Göran Pettersson, LRF och Annika Bergman, Grisföretagarna gjorde rätt som deklarerade att så får det inte se ut, det som bilderna visade. Christina Jutterströms bedömning var ju att Ekots bedömning var fel, men att makthavare som Lars Hultström, som han då var, alltid får finna sig i att granskas. Lars bekräftade att man var helt överraskad och det fanns ingen krisberedskap. Han hävdade att det var ett svenskt fenomen att man låter Djurrättsalliansen styra utvecklingen. Men det är inte sant. Samma sak hände i Finland där man avslöjade missförhållanden i finsk grisproduktion. Detta gav upphov till skärpningar i finsk djurskyddslagstiftning. Och när europeiska djurrättsorganisationer avslöjade lagbrott i grisbesättningar i de stora grisproducerande länderna 2009 gav detta till resultat att frågan var upp i EU-parlamentet och i förslaget till ny handlingsplan för djurskydd finns speciellt markerat att man måste säkerställa att lagstiftningen efterlevs.

När Staffan fick frågan om vad han skulle göra om han blev jordbruksminister, så föreslog han en bred politisk lösning kring det svenska jordbrukets framtid – en parlamentarisk kommitte´ som utformar ett sjupunktsprogram. I det bör, enligt Staffan, ingå Matlandet Sverige, ursprungsmärkning, offentlig upphandling m m, men det krävs nog mer för att öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft. Att hitta en bred politisk lösning skulle säkert vara bra för svenskt jordbruk och det finns nog mer som förenar än skiljer mellan svenska riksdagspartier. Men låt då inte frihandelsvännerna och marknadsliberalerna helt ta över.

4 kommentarer

  1. anders
    Publicerad 23 februari, 2011 at 19:28 | Permalink

    Men låt då inte frihandelsvännerna och marknadsliberalerna helt ta över???
    Godmorgon det var länge sedan de tog över helt.
    Kan vi inte stoppa Dioxin fläsket som tex Belgien gjorde då förstår man.
    Vi ska ju sälja Scania lastbilar i Tyskland vet du väl?
    Vad består kastrerings vaccin av?
    Helt ofarligt för oss människor?
    Eller?

  2. Publicerad 24 februari, 2011 at 12:28 | Permalink

    Det finns vissa av oss som kämpar på så gott det går för att minska den fria rörlighetens uppenbara nackdelar med att handla med sjuka djur och smittade livsmedel. Men du vet väl att du kan lita på Livsmedelsverket!!!!!! Vaccinet blockerar de hormoner som medför könsmognad, men eftersom jag inte är expert, finns det en rapport som man borde hitta på Jordbruksverkets hemsida. Verket rapporterar till departementet i kastreringsfrågan.

  3. Jenny
    Publicerad 2 mars, 2011 at 8:38 | Permalink

    ”Att föda upp okastrerade hangrisar är inte acceptabelt från djurskyddssynpunkt och alltför riskabelt från smaksynpunkt. Därför är den ekologiska grishållningen inte heller lösningen.”

    Jag förstår inte den här formuleringen – vad har ekogrisar med (o-)kastreringen att göra? Alla KRAV-grisar – mig veterligen – kastreras utom de som exporterades till England (och den handeln har ju upphört) för de engelska köparna ville ha okastrerade grisar.Fr.o.m 2012 (tror jag) så ställer KRAVs regelverk krav på immunokastrering eller bedövning – dvs det kommer fortfarande vara tillåtet att ”kastrera”.

  4. Gunnela
    Publicerad 5 mars, 2011 at 10:03 | Permalink

    Djurens Rätt framförde i TV att problemen med galtlukt skulle ha ett samband med den intensiva grisproduktionen. Och om man övergick till mer extensiv produktion skulle frågan vara löst enligt Djurens Rätt. Det var därför jag nämnde ekologisk produktion. Det är klart att ekologiska galtar luktar lika illa som konventionella och aggresiviteten är den samma. Det är bra att KRAV tillåter vacccinering.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.