Omvändning under galgen för grossistföretaget Servera

På gårdagens möte i Miljöstyrningsrådets (MSR) expertgrupp satt en dämpad Nils Berntsson, Servera och läste upp Serveras ”nya” syn på djuromsorg och svensk djurskyddslagstiftning. Servera har överprövat ett antal kommunala upphandlingar och bl a hävdat att Miljöstyrningsrådets kriterier kring djurskydd sätter konkurrensen ur spel. Nu hävdar Servera att ”Vi har blivit feltolkade och syftet med överprövningarna var inte att ifrågasätta djurskyddskrav”. Men man kan inte komma ifrån att formuleringarna i Serveras inlagor har en raljerande ton kring värdet av djurskyddet och antyder att MSR går svenska producenters och Matlandets ärenden. Man har i sina inlagor hänvisat till att EU-lagstiftningen inte ställer de krav som kommunerna har ställt d v s underförstått att man anser att kommunen inte kan ställa högre krav än EU:s minimilagstiftning för djurskydd. I Jenny Jewerts ledare i DN 15 april om Sigtunas kamp mot grossistföretaget Servera pekar hon på den ohållbara situationen att kommunerna nu känner en sådan oro för överprövningar, att man inte vågar ställa krav i sin upphandling. Servera har en lång väg att gå, för att återskapa förtroendet som en seriös aktör som vill bidra till en offentlig upphandling som främjar det som politikerna vill d v s en god miljö, djuromsorg och därmed också folkhälsa. Och Konkurrensverket måste också medverka till att detta är möjligt.

http://www.kkv.se/t/Page____7153.aspx

http://www.dn.se/ledare/kolumner/stall-krav-pa-maten

Konkurrensverkets utspel 1 mars 2011 (se blogg 5 mars) föranledde Miljöstyrningsrådet att samla ihop sin expertgrupp för kriterier för animaliska livsmedel till möte den 18 mars. Mötet enades om, om än motvilligt, att tillfälligt dra tillbaka MRS kriterier för animaliska livsmedel för översyn. Kriterierna har uppfattats som provocerande av vissa intressenter – Gissa vilka! Miljöstyrningsrådet har ifrågasatts och Statskontoret föreslog en ny upphandlingsmyndighet. Men i budgetproposition finns inget förslag om nedläggning av MSR utan MSR finns kvar åtminstone till 2012 och har fått nya projektmedel från Matlandet. Det stora värdet av Miljöstyrningsrådet är att deras förslag till kriterier är ett stöd för såväl offentliga som privata upphandlare. Tidigare har utformats miljökrav inom en mängd områden exempel bygg – och möbler. Därför samlade MSR ett antal experter redan 2005 för att utforma bra kriterier för livsmedel med fokus på livsmedelsäkerhet, miljö och djuromsorg. En översyn genomfördes 2009 -2010, efter en enkät till offentliga upphandlare. Inom inget annat område har det skett så mycket överprövningar som inom livsmedel.
Så nu är det bara att ta tag i eventuella svagheter i gällande kriterier. Det gäller att respektera LOU:s krav:
– Relevans från miljösynpunkt (måste för livsmedel måste detta utökas med aspekter på livsmedelsäkerhet och djuromsorg)
– Likabehandling
– Proportionalitet
– Transparens
– Koppling till upphandlingsföremålet
– Eventuell diskriminerande verkan
Men ”Att kommuntjänstemän ska gnugga geniknölarna för att motivera hur fläskkotletten påverkas av mindre stress före slakt är absurt” säger Jenny Jewert, DN. Här gäller det att ge upphandlarna motiveringsformuleringar och framför allt ge bra vägledningar för hur kraven ska kunna verifieras. MSR gör nu en kartläggning av EU:s 440 kvalitetstandarder – ett mastodontjobb. Själv har jag lovat att hjälpa till via det europeiska djurskyddet, Eurogroup for Animals att hitta djurvälfärdsstandarder och dessutom påverka Kommissionen att tydligt inkludera djurvälfärd i sin grönbok om offentlig upphandling.

9 kommentarer

  1. Bosse
    Publicerad 16 april, 2011 at 11:16 | Permalink

    Den var lång och fyllig. Dock svårt att se kopplingen till Slussen-projektet

  2. Jens Johansson
    Publicerad 16 april, 2011 at 14:10 | Permalink

    Hej Gunnela,

    Låter bra att Servera omvänder sig. På vilket sätt? Har de dragit tillbaka överklagan?

    Mvh / Jend

  3. Christina Wasèn
    Publicerad 16 april, 2011 at 14:13 | Permalink

    Tack för din fina artikel Gunnela.Tack vare den fick jag fram Jenny Jewerts utmärkta ledare där det bl.a. nämns att Servera hade invändningar mot djurskyddskrav som i Sverige anses vara helt grundläggande. Få svenska konsumenter kan väl önska, att djuren t.ex. skall transporteras mer än de lagliga 8 timmarna eller slaktas utan bedövning.Man blir skakad av att läsa, att kommuner nekas att ställa rimliga krav på varor när upphandling sker.Hoppas att förbättringar kommer att ske i framtiden. Lycka till med arbetet i Eurogroup for Animals.

  4. Gunnela
    Publicerad 16 april, 2011 at 19:52 | Permalink

    Det verkar som om Servera har avstått från att överpröva i alla lägen. Nu kanske man också är beredd att delta i arbetet med att se över och få bra och tydliga kriterier som kan användas av de offentliga upphandlarna avseende djuromsorg, miljö och livsmedelssäkerhet. Man har ju sagt att man värnar hög kvalitet och det svenska djurskyddet.

  5. Ingela
    Publicerad 16 april, 2011 at 23:23 | Permalink

    Bra att Jenny Jewert skrivit i DN om Serveras skamliga praktik, men av journalistiskt snygghetsskäl borde hon ha upplyst om att hon byggt sin ledare på en debattartikel i Göteborgsposten från 8 april: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.596061-djurskyddskrav-doms-bort-vid-upphandling?m=print

  6. Jens Johansson
    Publicerad 16 april, 2011 at 23:50 | Permalink

    Hej Gunnela – När jag läser Serveras kommentar från 15:e april
    http://www.servera.se/om-servera/nyheter/debatt-om-lou-och-djuromsorg/
    så kan jag inte skönja någon omvändelse under galgen. Beskriv gärna vad du utläser som omvändelse i deras kommentar. Upprepar min fråga – har de dragit tillbaka överprövningen?
    Mvh Jens

  7. Katarina
    Publicerad 18 april, 2011 at 7:45 | Permalink

    Hoppas Servera i fortsättningen väljer att bidra till en nödvändig utveckling i stället för att sätta sig på tvären.

  8. Nils Berntsson
    Publicerad 18 april, 2011 at 11:55 | Permalink

    Hej Gunnela,

    Med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet för Serveras överprövningar i nationell media och på din blogg vill vi gärna ge dig bakgrunden till vårt agerande.

    Under de senaste åren har Servera tagit initiativ till sammanlagt tolv överprövningar vid offentlig upphandling. Vi menar att upphandlingarna haft brister då den upphandlande parten riskerar att inte få den produktkvalitet de efterfrågar och de företag som är med i upphandlingen riskerar att utsättas för osund konkurrens. För att uppmärksamma dessa brister och risker har vi valt att överpröva.

    Överprövningarna har inget att göra med säkra livsmedel och god djuromsorg – den säkerheten och omsorgen är fullkomligt självklara delar för oss. Vi är positiva till svensk djurskyddslagstiftning och ser gärna att den svenska djuromsorgen stärks ytterligare. Vi arbetar sedan många år med att främja lokalproducerade råvaror såväl konventionellt producerade som ekologiska. Våra värderingar när det gäller djuromsorg och livsmedelssäkerhet sätter tydliga avtryck i våra kvalitetssäkrade produkter. Att vi skulle motarbeta svensk djurskyddslagstiftning är ett missförstånd och inte alls vad våra överprövningar syftar till.

    Vi håller med dig att Konkurrensverket måste medverka, deras inlägg
    om ”Krav på djurskydd vid offentlig upphandling – rättspraxis och slutsatser” är precis det vi menar och är ute efter.

    Hör gärna av dig om du vill diskutera detta ytterligare eller besök vår hemsida för att läsa mer om våra överprövningar.

    Med vänlig hälsning,

    Stockholm 11 04 18

    Hälsningar

    Nils Berntsson
    Marknadsdirektör
    Servera R&S

  9. UM
    Publicerad 18 april, 2011 at 13:17 | Permalink

    Det är positivt att Servera nu backar under galgen. Att Servera skulle ha missförståtts är nonsen – läs vår debattartikel i GP den 8 april (www.gp.se/nyheter/debatt/1.596061-djurskyddskrav-doms-bort-vid-upphandlin. Där du kan läsa om Serveras syn på djurskyddet i citatfrom.
    Det är bra att ägaren Axel Johnsson AB nu satt ner foten för Serveras upphandlings form. Detta debatterades flitigt på Årets kostdag den 8:e april med kommunernas kostchefer.

    Ulf Magnusson

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.