Danska Rose Poultry vill att svenskarna ska äta mer dansk kyckling. Om man vill göra medvetna val är det kanske bra att veta att i danska kycklingstallar finns det ca 17 % fler kycklingar än svenska (42 kg per kvadratmeter resp. 36 kg). Svenskt Sigill, Bjärekyckling, tillåter max 25 kg. Tidigare studier visade att danska kycklingar därmed hade mer benproblem än svenska. Svenska kycklinguppfödare har enats om att inte använda GMO-foderråvaror eller fiskmjöl i foder. I dansk produktion finns ingen sådan överenskommelse. I Danmark tillåts också näbbtrimning av föräldradjuren, hönorna, vilket är förbjudet i Sverige. All kyckling i Danmark halalslaktas med bedövning. Men bedövningen sker med lägre bedövningsstyrka än i Sverige. Du väljer själv, men jag köper bara kyckling och kycklingprodukter med Svensk Fågels logga, som garanterar att kycklingen är kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige.
3 kommentarer
Jo, frågar du konsumenten så vill ALLA ha svenskt för det är sååå bra. Men det är inte många som väljer den svenska för 129 kr (?) istället för den för 29 kr… Visst vill konsumenten men det får inte kosta något extra.
Detta kan inte vara vägen att gå om vi ska behålla Sveriges bönder. Förbjud importen eller jämna ut villkoren. Är det inte möjligt?
jag vill gärna få ev nödvändig antibiotika av läkare inte som biorodukt i maten gäller fler djur än kyckling-tyvärroch att importera sjuka o multiresisenta djur.
DET ÄR JU I OCH FÖRSIG ETT BILLIGT SÄTT ATT bli ordentligt sjuk eller avlida
kan brätte lite om vilka proteinkällor har danska kycklingar?