Mats-Eric Nilsson (författare till böckerna Äkta vara och Döden i grytan) ”Vi får den mat vi betalar för” uttalat när debatten om ungersk fläskfilé som blev oxfilé gick som hetast. Men frågan är bredare än så. År 2012 blev året där inte bara grisuppfödarna gick på knäna utan mjölkproducenterna fick allvarliga lönsamhetsproblem. Då blir det en mediefråga. Eskil Erlandssons tafatta förslag till lösningar gör ingen särskild glad. Per Strömberg, VD för ICA, f d Lantmännen, framhärdar att pris och EMV (egna varumärken) är vägen till framgång. Och PRO:s prisundersökningar gör inte saken bättre. Mikael Robertssons, f d miljöchef på COOP, förslag att avskaffa alla extrapriser och lockpriser kan vara intressant. Då får vi kanske en annan debatt och en utveckling mot mer kvalitet och ursprung. För när – och lokalproducerat har blivit många konsumenters favoriter.
Den offentliga upphandlingen av livsmedel har länge präglats av diskussion kring rätten att ställa djurskyddskrav, överprövningar och spretande domstolsbeslut. Kammarrätten i Sundsvall ansåg inte att Rättvik kunde ställa krav över EU:s regelverk, medan Stockholm gav Sigtuna kommun rätt att ställa djurskyddskrav, men ifrågasatte uppföljningen av kriterierna. Sigtunadomen har medfört att allt fler kommuner nu vågar ställa djurskyddskrav, men knäckfrågan är fortfarande uppföljning och kontroll.
Scans inköpsbolag SLS importerade finska smågrisar mot alla regler kring grundcertifieringen, som branschen enats om. I media uppmärksammades riskerna med import av sjukdomar och resistenta bakterier (MRSA). Import av levande djur är och kommer att vara en högaktuell fråga. Speciellt när Sverige tappar sina tilläggsgarantier, som ger rätt att kontrollera att importerade djur är fria från paratuberkulos eller PRRS. Näringens egna krav på sjukdomsfrihet hanteras av Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS). Nu gäller det att man kollektivt sluter upp, även de små slakterierna, som idag inte ställer krav på sina leverantörer. Hur vi hanterar vårt svenska djurhälsoläge har betydelse för antibiotikaresistensen, som är en ödesfråga. Den svenska djurhållningen har en god situation med låg förbrukning och små problem med resistens. Men det saknas inte utmaningar. Fynd av MRSA och ESBL har även drabbat svenska lantbruksdjur. Och nu skärps regelverket för att förskriva vissa kritiska antibiotika till djur. Det är bra.