Mindre men bättre

”Jordbruksverket föreslår inte en svensk köttskatt”. Detta upprepade Christel Gustafsson, Jordbruksverket flera gånger under verkets presseminarium kring hållbar köttkonsumtion idag. Varför jag, som Vi Konsumenter, stod i panelen, beror ju på att föreningen jobbat med frågan sedan hösten 2011. Vi d v s Jordbruksverket, Elin Röös, SLU, skapare av Köttguiden och Vi Konsumenter (VK) är överens om att vi måste minska köttkonsumtionen, men det är viktigt att göra det på rätt sätt, välja med omsorg, och också att ge konsumenterna rimlig möjlighet att välja och välja bort. Verkets syfte var att lyfta frågan och öka kunskapen om att hållbarhet är mer än klimat. Svensk köttproduktion har uppenbara fördelar från livsmedelsäkerhetsynpunkt, djuromsorg och antibiotikaresistens. Det uttalade även VK:s workshop i november 2011. Man det var väl inte så konstigt att media tände rejält på Jordbruksverkets resonemang kring köttskatten. Detta provocerar med all rätt köttproducenterna och LRF. Så tyvärr blev fokus fel i mediadebatten, vilket Jordbruksverket kanske borde förstått. Nu försökte man rätta till det i sina kommentarer. Mitt budskap var att utmana myndigheter, industri, handel och storhushåll och restaurang att ta sitta ansvar när det gäller budskap, utbud, sortiment, imnformation och märkning. När Vi Konsumenter tidigare bjudit in till samtal har industri, handel och Visita (hotell och restaurang) uteblivit.Låt oss nu hoppas att vi kan gå vidare och tvinga ut köttindustrin, handel, storhushåll och restaurang på plan när det gäller märkning och information. Köttguiden kan vara ett hjälpmedel för medvetna konsumenter. Det ska bli intresaant att avläsa planerade konsumenttester. Men glöm inte att den stora konsumtionen av importerat kött finns inom storhushåll, restaurang och offentlig upphandling.

En kommentar

  1. Lägger in det igen
    Publicerad 24 januari, 2013 at 13:37 | Permalink

    ”Here we go again!”
    Gunnela lilla det tänds aldrig ett ljus,,,Att producera Nöt och Fläskkött i Sverige är som att framföra en bil som drar 20 liter bensin per mil! Klimatet gör det oförsvarbart på alla vis att sprida konstgödning och förbruka drivmedel på en breddgrad som på sin höjd ger 4,5 ton spannmål pr hektar. När vi sen ser skiten som blir över rinna ut i Östersjön???, Vad är det kvar att argumentera? Ska vi dra fram köttet på bara skulltorkat hö och ekoskit så hinner djuren ju dö av ålderssvaghet innan de kan slaktas.
    Den går helt sonika inte igenom en *miljöbesiktning och tala dig gärna varm om säkerheten??? Vi har säkert både *cykelhjälm, flytväst och säkerhetsbälte, fotriktiga arbetsskor och Gud vet vad,,,,*motorn är dock helt körd i vårt Svenska fordon.
    Delade de ut Foliehattar igår också till er församlade?
    Jisses,,,,

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.