Det danska djurskyddet, Dyrenes beskyttelse, skrev i februari förra året till EU-kommissionen och krävde åtgärder av de danska myndigheterna när det gällde den bristande efterlevnaden av gällande djurskyddsdirektiv för grisar (2008/120/EG). Enligt redan idag gällande djurskyddsdirektiv gäller att rutinmässig kupering av grissvansar ej får förekomma utan bara om man kan påvisa problem. Innan sådana ingrepp genomförs ska andra åtgärder vidtas för att förhindra svansbitning och andra oönskade beteenden. När detta görs ska hänsyn tas till miljön i dess helhet och beläggningsgraden. Olämpliga djurhållningsmetoder och miljöförhållanden ska åtgärdas – allt enligt gällande direktiv. Danska djurskyddet fick ett beklämmande svar från EU-kommissionen (DG SANCO), som innebar att man inte tänkte vidta några rättsliga åtgärder mot Danmark, eftersom detta bedömdes inte ge några praktiska resultat. Tala om att skapa bristande förtroende för efterlevnaden av EU:s gemensamma regelverk. Vi vet ju att i de flesta stora grisköttsproducerande länderna som Tyskland, Holland och Danmark svanskuperas absoluta huvuddelen av grisarna. Men det här är en fråga som också engagerar EU. Man har bildat ett nätverk inom Animal Welfare. Man ska ta fram ett rådgivningsmaterial kring hur man förhindrar svansbitning. Ett tiotal forskare från sju länder kommer till Skara och ska i morgon träffa svenska grisuppfödare. Ett sätt att komma åt frågan är att svenska djurskydd – och konsumentorganisationer till EU-kommissionen anmäler stora exportländer för att dessa snedvrider konkurrensen för svenska (och för den delen också norska och litauiska) grisuppfödare. Att producera grisar med svansar kostar mer genom att det krävs en bra miljö och skötsel för att undvika svansbitning.
5 kommentarer
På vilket sätt skulle det innbära högre kostnader och sämre lönsamhet att producera griskött genom att erbjuda dem bra miljö och bra skötsel? Friska välskötta djur producerar alltid bättre än motsatsen.
Det du påstår strider ju mot sin egen orimlighet.
Hej Gunnela
I en tidigare blogginlaga så ställdes frågan vem som bekostar denna blogg?
Något svar uppfattade jag aldrig.
Nu är det ju tyvärr så att de svenska djurskyddsreglerna inte i alla fall ger pengarna tillbaka. Större utrymme för alla sorts grisar, totalt förbud mot fixering av suggor, krav på halm, förbud mot svanskupering högre arbetskostnader ger i vissa fall pengarna tillbaka i formm av bättre hälsa och högre produktion (det finns studier av detta) men inte i alla fall. Och den enklaste vägen att uppnå högre effektivitet genom friska djur är att ge antibiotika i förebyggande syfte, vilket också görs i många länder, men ej i Sverige. Det är ju just det som är den svenska modellen. Vitsen med att använda just agrgumentet snedvridande konkurrens är att titta på verkligheten där bristande lönsamhet har innneburit att den svenska produktionen har minskat rejält och importen konkurrerar med lägre kostnader. När det gäller bloggen står väldigt tydligt att själva plattformen bekostas av Svenskt Sigill, vilken är droppe i havet när det gäller kostnaderna. Jag skriver på bloggen på de 80 % av min obetalda tid som jag ägnar åt ideellt arbete och opinionsbildning.
Gunnela
Om Sigill för hela plattformskostnaden, vad för enorma kostnader står du för??,, om du anser att det bara är en droppe i havet att ha alla kostnader för plattformen betalda av en organisation med egna intressen i vad du skriver.
Och NEJ Gunnela att räkna sin egna tid att skriva räknas inte in med avtalsenlig lön som grund inräknat. Utan jag är intresserad av vilka kostnader du privat betalar via fakturor och räkningar som du med egna medel betalar av uppkommna kostnader för din blogg här.
Som du förstår så är det av intresse för oss läsare så vi kan göra vår egen bbedömning av vad som presenteras för oss.
Av respekt för dina läsare så hoppas jag att du inte droppar denna fråga i papperskorgen,,,då nu du själv tydligen bestämt att du har rätten att moderera de frågor och kommentar du får,,,VARFÖR?? Är det något som inte får frågas eller döjer du något?
Det är precis så ärligt som det står. Jag jobbar på Svenskt Sigill, men det är mina egna åsikter som presenteras. Det är väl tydligt och ärligt nog. Den dag i veckan som jag jobbar för Svenskt Sigill ägnas inte åt bloggen. Eftersom jag utöver jobbet på Svensk Sigill tar konsultuppdrag för exempelvis föreläsningar och skrivuppdrag, så anser jag det rimligt att man kan sätta ett värde på sin tid. Läsarna får väl själva avgöra om man anser att mina inlägg är partsinlagor. Jag känner mig trygg med många som kommenterar och värdesätter såväl fakta som debatt kring aktuella frågor.