Endast svenska kor betar svenska hagar

Det är lite fascinerande att när SVT:s morgonsoffa vill tala om kött och miljö och hälsa, så tar man dit en journalistkollega i det här fallet Karin Bojs DN. När man ville tala EHEC, så interjuvar man Henrik Ennart, Svenska Dagbladet. Vi ska minska vår köttkonsumtion av klimat och hälsoskäl. Karin Bojs ger tyvärr en bild av att korna mest står inne och äter kraftfoder och soja. Man kan fråga sig var den bilden kommer från? Utan kor som ger oss mjölk skulle vi ha knappast ha ungdjur och stutar som betar de eftersträvade betesmarkerna och hagarna. Och vad är alternativet? Gör vi oss ännu mer beroende av importertat kött lär vi knappast kunna klara svenska miljömål om levande landskap och biologisk mångfald. Och vallfoder som är den helt övervägande delen av nötkreaturens foder innebär vallodling som är bra från miljösynpunkt. Henrik Ennart har fattat budskapet kring målkonflikterna mellan minskad klimatpåverkan och djurvälfärd – det är bra. Jag tycker debatten ofta missar det som så många konsumenter bryr sig om d v s hur djuren mår. Nu hoppas jag debatten hamnar någorlunda rätt och att Jordbruksverkets budskap går hem – minska köttkonsumtionen och välj kött med omsorg. Mindre, men bättre och att svenskt kött har tydliga fördelar. Det är självklart importen som ska minska och vi ska värna miljön och djurskyddet.

3 kommentarer

  1. Publicerad 23 januari, 2013 at 17:39 | Permalink

    Tidningar, hemsidor och bloggar tar sig rätten att godkänna inlägg innan publicering. Man accepterar inte kommentarer som innehåller personliga påhopp,som inte bidrar till en konstruktiv debatt eller tillför fakta. Jag tar mig också den rätten.

  2. Lägger tillbaka det
    Publicerad 24 januari, 2013 at 9:33 | Permalink

    Ang din inlaga här i #1,,
    Angående reglerna så undrar jag på vilket vis Birgitta Brasks personliga påhopp i Bloggdelen ”Vart är SLU på väg??” skulle slippa att raderas?

  3. Lägger in det igen
    Publicerad 24 januari, 2013 at 13:39 | Permalink

    Det känns som att det är dags för en
    *We shall overcome*
    Givetvis ska vi värna de små djuren och miljön också,,,samt vara snäll mot barn och gamla!
    Ursäkta om jag skojade till det lite Gunnela,,,men ICAs egna märken rusar i försäljningsstatistiken och ekosigillosv varorna tappar,,,ca 10 pr år nu.
    Jag har dagligen kontakt med människor som inte kan bo kvar i sina bostäder för att de blir arbetslösa och jag undrar bara lite försiktigt om det är viktigt för dig hur människorna mår??
    De som inte har något val längre hur gärna de än vill. Mindre men bättre är ju hedervärt men få förunnat Gunnela,,,de flesta har 2 veckor kvar att jobba när lönen är slut! Och det skulle säkert du ha också om du hade produktionbaserad lön. Du svarade inte på *vem som betalar för bloggen här,,,för oss läsare är det viktigt att veta så vi kan göra en egen analys av vad som skrivs.
    Och du skriver att det är självklart att importen skall minska???,,,Varför skulle det vara självklart?? Jordbruket verkar på en global marknad och det finns regler inom Eu unionen tex Romfördraget som fastslår att vi som medlemmar har en gemnsam marknad med regelverk att anpassa oss efter.
    Sverige väljer inte själv längre,,och LAS gör att komuner och så vidare är skyldiga att ta lägsta budet,,,så ska vi gå ur EU eller förespråkar du att vi skall pröva en en gg att göra egna regler som 3 månader senare EU-kommisioner underkänner?? Fö ang minskad köttkonsumtion så är Sigillmärkt Gurka dyrare än Irländsk blandfärs med ica-basic förpackning,,,hur f-n det kan vara möjligt? EU reglerna gäller och då vi är med så är det detta som vi får acceptera . Jag har odlat Certifierad Gurka själv och den kostade mig ca 5Eurocent kilot att odla fram!
    Jisses!!,,,

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.