Hur kan en potatis på en tallrik bli en förstasidesnyhet i Svenska Dagbladet och hamna som huvudnyhet i SVT? Min gamla kollega från Slakterförbundstiden har alltid varit bra på att skapa uppmärksamhet. En sen eloge till Britt-Marie f d Andersson numera Dahlin, som en gång i tiden fick Margareta Winberg som jordbruks – och konsumentminister att tala om ursprungsmärkning – en ständigt aktuell och angelägen fråga. Men tallriksmodellen? Visst kanske man talar om den fortfarande i dietistkretsar och den finns på Livsmedelsverkets hemsida. För gemene man är det väl inte så svårt att inse att man måste äta mindre om man inte förbrukar så mycket energi och att man bör äta mer frukt och grönt. Men sedan 70-80-talet har det hänt otroligt mycket, som gör att vi måste prioritera andra saker. Hur ska vi konsumera mer hållbart? Hur ska vi minska köttkonsumtionen på rätt sätt? Hur ska vi öka säkerheten och spårbarheten i livsmedelskedjan? Hur ska vi få konsumenterna att inse att man medverkar till att montera ned svensk livsmedelproduktion? Vad innebär det att vi gör oss än mer beroende av importerade livsmedel? Hur ska vi kunna välja genom märkning och information? Kan vi få en ursprungsmärkning värd namnet? Hur kan vi genom vår livsmedelskonsumtion bidra till minskad antibiotikaresistens? osv osv
En kommentar
Ja, det undrar jag också!! Henrik Ennart brukar vara en klok person!!!! Vad hände????
Christina Möller